За седми път РИМ "Стою Шишков" - Смолян проведе инициативата "Нощ в музея"

За седми път РИМ "Стою Шишков" - Смолян проведе инициативата "Нощ в музея"

За седми път РИМ „Стою Шишков“ – Смолян се включи в юбилейното 10-то издание на европейската инициатива Нощ в музеите – 2014. Европейската нощ на музеите е организирана за първи път през 2005 г. от френското Министерство на културата и за няколко години се разпространява успешно из цяла Европа.

Нощ в музея започна в 18.00 часа с тържествения концерт на Общински духов оркестър. Стана традиция в последните години оркестърът да открива Нощта и да създава празнично настроение, обявиха от РИМ-Смолян.

С фотоизложбата „Манастирите – убежище на вярата“ Младежкият православен център „Чисти сърца” към катедрален храм „Свети Висарион Смоленски” – Смолян се включи в отбелязването на Нощ в музея. Децата и младежите от центъра са запечатали невероятни моменти от посещенията си на манастири, като Рилски, Араповски, Бачковски, Кукленски, Роженски, Троянски, Калоферски, Хаджидимовски, Карлово – В. Левски и Кръстова гора. Младежкият православен център е създаден на 21 ноември 2008 г. с първи ръководител епископ Антоний, сега Западно-Европейски митрополит на Българската православна църква в Берлин. Участниците в центъра пеят, танцуват, рецитират, рисуват, снимат, осъществяват благотворителни концерти, тържества и др., сформирани в клубове по хорово пеене, вероучение, изобразително и приложно изкуство и журналистика. Музеят благодари на Младежкия православен център за дарението на фотоизложбата, която ще попълни неговите архиви.

Клуб по спортни танци „Фен – 85“ – Смолян представи феерия от танци на формациите от момчета и момичета, малки танцьори, млади надежди, формейшън и състезателни двойки. Създаден през 1981г., клубът се стреми през годините да изгради естетическо чувство и усет към красивото у децата, младежта и останалата част от населението в града; да подпомогне дейностите, свързани с развитието и популяризирането на спортните танци за постигане на високи спортно-състезателни резултати при участие в организирани държавни и международни състезания. В Смолянска област „Фен – 85“ е единственият лицензиран такъв по спортни, латино американски и стандатрни-европейски танци. Той предлага високо квалифицирано и професионално обучение в лицето на свойте треньори, като Васил Кондаклиев – професионален треньор, а от 2011г. и съдия към Българската федерация по спортни танци. В клуба са се обучили над 3000 деца и младежи, част от които са квалифицирани в състезатели по спортни танци, взели участие в над 650 състезания в страната и чужбина, донесли многобройни първи и призови места, финалисти, включително и Шампионска титла на клуба за 2006г. Участията в състезания и концертни изяви не се ограничават само в пределите на страната, но и в страни като Румъния, Сърбия, Македония, Молдова, Гърция, Полша, Чехия, Унгария, Германия, Италия, Кипър и др.

Десетки бяха посетителите, които си направиха Снимка за спомен с манекените, облечени с традиционни костюми.

Освен постоянната експозиция, „Културно-историческото богатство на Родопите от древността до наши дни”, гостите и посетителите имаха възможност да разгледат временните изложби: „Горски приказки разказват Родопите“ и „Дарения през годините“. Инициативата се проведе съвместно с Клуб „Приятели на РИМ „Стою Шишков“ – Смолян“.

Вирни се горе