За единство призоваха ораторите на митинга в Барутин

 За единство призоваха ораторите на митинга в Барутин

“Трябва да покажем, че сме единни и никога няма да забравим събитията от 1972 г. Правата и свободата ни не са дадени даром, те не са даденост веднъж завинаги, за тях трябва да се борим всеки миг.” Около тези позиции и призиви за единство се обединиха ораторите на митинга в памет на жертвите и пострадалите от принудителната смяна на имената в Барутин през март 1972 г.

Днес 19 март в с.Барутин, община Доспат отбелязаха 44 години от т.нар. Възродителен процес. През месец март 1972 г. са загинали двама жители на с. Барутин, трима са ранени, а десетки са били интернирани в различни краища на страната.

Депутати, кметове, местни и национални лидери на ДПС, представители на изселнически организации в Турция бяха сред гостите на възпоменателния митинг.

Годишнината уважиха също кметът на община Доспат Елин Радев, секретарят на общината Веселин Калфов и кметът на Барутин Красимир Мантов.

Борбата за правата и свободите и срещу насилието нямат партийна принадлежност, заяви заместник-председателят на ДПС Алиосман Имамов на възпоменателния митинг. Според него има място за всички политически партии, които заявяват своята готовност да се борят против насилието. Всеки, който е против насилието, е с нас и сме готови да работим заедно, ние нямаме монопол върху борбата срещу насилието, допълни заместник-председателят на парламента. Всички оратори на организирания от ДПС митинг акцентираха върху призива, че само обединени могат да отстояват своите права.

“Пред България стои тежката и огромна задача да обедини българското общество. Няма държава, която да е решила своите тежки икономически и социални въпроси, без да е обединила нацията, без да е обединила хората с различни религиозни и идеологически убеждения”, каза Алиосман Имамов.

Времената са тревожни, в световен и европейски план има преподреждане на силите, има някаква тревожност и в нашата родина, подчерта съпредседателят на ДПС Карадайъ. Според него финалът и резултатът на всички отцепници от ДПС е бил един и същ. Стига ни повече от 100 години да се правят експерименти с нас в Родопите, веднъж завинаги те трябва да приключат от нашето ежедневие и да минат в учебниците, допълни Карадайъ.

С молитви на площада пред читалището и пред паметната плоча, с поднасяне на венци и с курбан почетоха паметта на пострадалите, пише Вестник на община Доспат.

Вирни се горе