Всяка неделя на Кръстова гора е пълно с поклонници

Всяка неделя на Кръстова гора е пълно с поклонници

Празник за душата и светлост за ума е да се възкачи човек на Кръстова гора и да се докосне до Кръста. Неговата чудотворна сила е дарила стотици знаци на вярващите, че всичко се измерва и зависи само от Един. И от нашата воля и вяра да Го следваме.

И тази неделя след Неделя подир Въздвижение, на св. мчк Калистрат и дружината му, на Кръстова гора бе пълно с поклонници. На литургията, на Кръста, на аязмото, на старата черквица, по пътечките в гората… Сред тях бяха и 50 смолянчани от енориите на храм „Св. Неделя“ и архиерейския параклис „Покров Богородичен“, поели към Кръстова гора за пореден път, за да се почувстват помилвани, успокоени, докоснати от Бог, от Неговата благодат.

Празничната света Литургия отслужи архимандрит Висарион, игумен на манастира „Света Троица“ на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. С него съслужи протойерей Запрян Шиков от смолянския храм „Св. Неделя“ и секретар на Архиерейското наместничество в Смолян, както и йеромонах Евтимий от манастирското братство. Отслужени бяха петохлебие и водосвет за здраве в присъствието на много млади хора в храма „Покров Богородичен“, много възрастни, немощни и дечица. И всички съпреживяваха богослужението като надежда за спасение, като причина да се случи доброто. Едно 4-годишно момиченце издържа право до майка си цялата служба търпеливо и за учудване не разсеяно. Как се случва това с децата? Кой ги обладава като ангелчета, от които можем да се поучим?

Много молитви и много служби за здраве в църквата, а след това хората поемат с трепет към Кръста. От двете стани на възвишението към него са построени 12 параклиса, посветени на 12-те апостоли, ученици на Христа. Най-новият параклис, тринадесетият, е в чест на Св. Йоан Рилски, св. Висарион – епископ Смоленски, и Три Светители. Във всички горят свещи, поклонници не ги подминават, бързайки за среща с Кръста. А пред него е обичайната колона от хора, дошли с надежда, с упование в Господа, дошли с очакването, че има Кой да им помогне и ще намерят сили да се справят с проблемите си от всякакъв характер. Свидетелство за тези надежди са десетките тетрадки в параклисите, изписани с различни почерци, по различно време, включително и на чужд език: „Благодаря ти, Господи, за Иван, дай ни сега и рожба…“, „Господи, научи ме да обичам…“, „Господи, дай ни мир вкъщи и добра възможност да се препитаваме…“ и т.н.

Някои от смолянската група идваха за първи път, но тези, които са били преди години, казаха, че манастирският комплекс е много благоустроен сега и подреден, вижда им се много чисто към параклисите, въпреки че десетки хора минават по стълбите нагоре. Самата обстановка приучва да имаме ред.

Вирни се горе