ВСУ събира представители на 27 общини в обучение за интегрирано управление на отпадъците

ВСУ събира представители на 27 общини в обучение за интегрирано управление на отпадъците

Варненският свободен университет събира представители на 27 общини в обучение за интегрирано управление на отпадъците

Повече от 100 представители на местната власт и бизнеса от 27 общини от Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка, Кърджалийска, Бургаска и Софийска област ще се включат в курс за допълнително обучение на тема „Интегрирано управление на отпадъците“, който ще се проведе на 16 и 17 март 2018 г. в хотел „Орфей“ на к.к. „Пампорово“. Официалното откриване на форума е на 16 март 2018 г. от 13:30 ч., в Зала „Евридика”.

Събитието се организира от Филиал Смолян на Варненския свободен университет с подкрепата на Областния управител на Смолян г-н Недялко Славов. Лектори в него ще бъдат министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов, председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите г-жа Ивелина Василева, г-н Джордж Кремлис, ръководител на отдел „Екологична оценка на въздействието на околната среда и политика на сближаване“, Генерална дирекция „Околна среда“ на ЕК, проф. д-р инж. Иван Домбалов, директор на Балкански научно-образователен център по екология и опазване на околната среда, както и представители на общините Рудозем, Златоград и Първомай, които ще споделят добри практики в процеса на управление на отпадъците. Обучението е част от програмата на Институт за интегрирано управление на общините, създаден във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ с мисия да съдейства за устойчивото и интелигентно развитие на общините, като подготвя кадри за тяхното управление, развива научните изследвания, предприемачеството и иновациите в съответствие с концепцията „Smart City”. Форумът ще бъде открит от президента на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова. На него ще присъства и областният управител на област Смолян г-н Недялко Славов. Темите на обучението са свързани с интегрираното управление на отпадъците. В програмата са включени 2 панела с модератор чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, Директор на Института за интегрирано управление на общините.

В рамките на програмата министър Нено Димов ще представи проблемите и предизвикателствата пред кръговата икономика и екоиновациите, а председателят на Парламентарната комисия по околната среда и водите г-жа Ивелина Василева ще коментира законодателната рамка на политиките по управление на отпадъците. Във втория ден от обучението е предвидена и презентация на представителят на дирекция „Околна среда“ на Европейската комисия Джордж Кремлис. Дискусията след презентацията на Джордж Кремлис (на 17 март от 09:45 до 10:15 ч.) ще бъде открита за журналисти, в нея ще се включат министър Нено Димов, президентът на Варненския свободен университет проф. д.ик.н. Анна Недялкова и областният управител на Смолян г-н Недялко Славов.

Вирни се горе