ВСУ организира обучение за „Интегрирано управление на отпадъците“

ВСУ организира обучение за „Интегрирано управление на отпадъците“

Министърът на околната среда и водите Нено Димов, Ивелина Василева – председател на парламентарната Комисия по околната среда и водите, заместник-областният управител Андриян Петров, президентът на ВСУ „Черноризец Храбър“ проф. д.ик.н. Анна Недялкова и директорът на Филиал Смолян на ВСУ д-р Анелия Пържанова откриха обучение на тема „Интегрирано управление на отпадъците“. Заместник-областният управител Андриян Петров приветства, от името на областния управител Недялко Славов и от свое име, лекторите, организаторите, участниците и гостите на форума с добре дошли в магнетичната Родопа планина. Изказа специални благодарности към президента проф. д.ик.н. Анна Недялкова и академичния съвет на ВСУ за приятелските взаимоотношения и доброто сътрудничество, за професионалният път, по който вървят заедно в продължение на години в полза на академичната общност и развитието на висшето образование като цяло в региона.

В приветственото си слово председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева отбеляза, че област Смолян е пример за област, където на практика е реализирана интегрираната система за управление на отпадъците със системата, изградена на територията на община Смолян. „Една от първите практики, свързана с компресиране на био-разградимите отпадъци, отново се реализира тук.”

В рамките на днешния и утрешния ден в хотел „Орфей“, к.к. „Пампорово“ повече от 100 представители на местната власт и бизнеса от 27 общини от Смолянска, Пловдивска, Пазарджишка, Кърджалийска, Бургаска и Софийска област участват в курс за допълнително обучение на тема „Интегрирано управление на отпадъците“. Събитието се организира от Филиал Смолян на Варненския свободен университет с подкрепата на Областния управител на област Смолян Недялко Славов. Лектори в него са министърът на околната среда и водите Нено Димов, председателят на парламентарната комисия по околната среда и водите Ивелина Василева, Джордж Кремлис – ръководител на отдел „Екологична оценка на въздействието на околната среда и политика на сближаване“, Генерална дирекция „Околна среда“ на ЕК, проф. д-р инж. Иван Домбалов – директор на Балкански научно-образователен център по екология и опазване на околната среда, както и представители на общините Рудозем, Златоград и Първомай, които ще споделят добри практики в процеса на управление на отпадъците. Ще бъдат разгледани теми, свързани с третирането на отпадъците не като ненужни боклуци, а като ресурс, който би могъл да генерира ползи, както за околната среда, така и в икономически аспект и за общините, и за бизнеса. Освен добри практики, по време на дискусиите се очаква да бъдат генерирани идеи и предложения за промени в законодателната уредба, които да спомогнат за по-ефективното управление на отпадъците.

Обучението е част от програмата на Институт за интегрирано управление на общините, създаден във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ с мисия да съдейства за устойчивото и интелигентно развитие на общините, като подготвя кадри за тяхното управление, развива научните изследвания, предприемачеството и иновациите в съответствие с концепцията „Smart City”.

Вирни се горе