МОСВ трябва да изплати на наследниците на убития от мечка Никола Шиков 130 хиляди обезщетение

МОСВ трябва да изплати на наследниците на убития от мечка Никола Шиков 130 хиляди обезщетение

Състав на Върховен касационен съд отказа на Министерството на околната среда и водите обжалване на решението на Пловдивския апелативен съд относно отговорността на държавата за умъртвения от мечка мъж в района на с. Кутела през пролетта на 2010 година,съобщиха от Окръжен съд-Смолян.

След този акт на ВКС, Решението на Окръжен съд – Смолян, с което е осъдено МОСВ да изплати на наследниците на убития Никола Шиков обезщетение в размер на 130 000 лв., остава окончателно.

Трайната практика на ВКС приема, че за вреди, произлезли от каквито и да било вещи, отговарят солидарно собственикът и лицето, под чийто надзор те се намират. Тъй като държавата като собственик е възложила правата и задълженията във връзка с опазването и наблюдението на защитения вид животно кафява мечка на свой орган – МОСВ, то първата – като собственик, а МОСВ – като орган под чийто надзор то се намира – носят солидарна отговорност за вредите, причинени от това защитено животно. Според Върховния съд, тази отговорност може да бъде отхвърлена единствено ако вредите са в резултат на непреодолима сила, изключителна вина на пострадалия или на трето лице, каквито в случая не са установени.

През май 2010 година, в местност близо до с. Кутела, мечка нападна и уби 65-годишния Никола Шиков. Според експертизата, смъртта му е била неминуема и особено мъчителна – налице са множество счупвания, разкъсни и прободни рани по главата, тила, шията и тялото на мъжа.

Няколко месеца по-късно семейството на пострадалия внесе иск в съда срещу Министерството на околната среда и водите. През април 2011 година Смолянският окръжен съд постанови решение, с което осъди МОСВ да изплати на наследниците на Никола Шиков обезщетение за претърпените от тях неимуществени вреди общо в размер на 130 000 лв.

Според съда държавата, като собственик на защитения вид кафява мечка е възложила по реда на специалния Закон за биологичното разнообразие опазването и наблюдението върху него на МОСВ. Законът е вменил на този държавен орган задължението да обезщетява причинените от това животно вреди. По делото е установено, че само в района на с. Кутела за периода 2006 – 2010г. са регистрирани 12 нападения на мечки. „При адекватни мерки от страна на държавата за отстрел на проблемните екземпляри, разселване, захранване и т.н., както вредите, така и рискът, биха били минимални.“ – излага в мотивите си Окръжният съд, чието решение по-късно е изцяло потвърдено и от Апелативен съд – Пловдив.

Вирни се горе