Великденска вечеря за 20 лв. стана хит в родопското село Момчиловци

Великденска вечеря за 20 лв. стана хит в родопското село Момчиловци

Великденска вечеря за 20 лв. стана хит в родопското село Момчиловци. По традиция празничният куверт включва зелена салата с яйца, агнешко печено с дроб сарма, както и козунак. Срещу още 20 лв. туристите получават нощувка и родопска закуска (най-често катми), пише Преса.

„Все още имаме места за великденските празници. Очакваме гости от цяла България. Туристите знаят, че при нас могат да видят как се пече чевермето пред камината“, каза Румяна Чолакова, собственик на малка къща за гости. Тази година тя рязко смъква цената на агнешкото чеверме заради кризата в туризма. Двете бедствия, сполетели региона в началото на февруари и през март, удариха и туристическия бизнес.

Двойка чужденци също ще празнуват Великден в родопското село. Съвсем наскоро Виктория Каризо (32 г.) от Аржентина и англичанинът Джон Фримен си купили къща в Момчиловци. „Тук се чувстваме като част от семейството. При нас традицията повелява да приготвим красиви великденски зайци и да ги скрием, децата ги търсят, а когато ги намерят, те остават подарък за тях“, разказа Виктория, която е расла в родния град на Че Гевара.

Пролетният празник в Момчиловци ще може да се съчетае и със ски на близката писта в спортен център „Картола“. През последните години той доби слава с ниските си цени за ползването на двата 250-метрови бейби влека, както и за ски и сноуборд оборудването под наем.

Пистата е подходяща най-вече за начинаещи скиори и сноубордисти. Целодневната карта за възрастни струва 15 лв., а за деца – 10 лв. На народни цени в чайната се продават топли напитки, принцеси и скара. Това е икономичен вариант за добро прекарване. Но има и скъпи 5-звездни удоволствия.

Сийка Суркова

Вирни се горе