ВЕИ централи ще трябва да ограничат производството си на 13.04.2013 г.

ВЕИ централи ще трябва да ограничат производството си на 13.04.2013 г.

В изпълнение на получено оперативно разпореждане от Електроенергийния системен оператор (ЕСО), EVN България Електроразпределение ще разпореди на всички фотоволтаични и вятърни електрически централи в Югоизточна България, с присъединена мощност над 30 kW, да ограничат мощността си с 40% за времето от 11:00 до 17:00 часа в събота, 13.04.2013 г. Целта на ограниченията е поддържане на баланс между производство и потребление на електроенергия в страната.

При установяване на неизпълнение на оперативното разпореждане от даден обект EVN България Електроразпределение ще пристъпи към преустановяване на достъпа на този обект до електроразпределителната мрежа за времето на ограничението.

Същият принцип вече беше приложен на 06.04.2013 г., когато отново дружеството получи оперативно разпореждане от ЕСО. При анализа на производството и товаровите профили на всичките 624 ВЕИ централи по време на ограничението за този ден, за 10 централи бе констатирано неспазване на ограничението, поради което те бяха изключени дистанционно до 17:00 ч. на 06.04.2013 г. Неспазване на разпореждането за ограничение беше констатирано и за 225 централи, които все още не са осигурили система за мониторинг на производството, съобщиха от енергийното дружество.

За всички тези действия на ВЕИ централи EVN България е информирало както ЕСО, така и Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и Националната електрическа компания.

Вирни се горе