Ведомствените бензиностанции ще докладват по интернет доставките на гориво

Ведомствените бензиностанции ще докладват по интернет доставките на гориво

Ведомствените бензиностанции, които отговарят на определени условия могат да не купуват и въвеждат в експлоатация нивомерни системи гласят последните изменения в Закона за данък върху добавената стойност. Преди измененията обектите за зареждания с горива за собствени нужди бяха длъжни да инсталират електронни системи с фискална памет и нивомери до края на март 2013 г., обясниха от пресцентъра на приходната агенция.

Всяко лице, което използва ведомствената си бензиностанция единствено за зареждане на собствените си превозни средства, машини, съоръжения и др., не продава гориво и извършва плащанията си към доставчици на гориво само по банков път, може да не въвежда в употреба електронна фискална система с нивомери. Вместо това, от началото на май 2013 г. ще е длъжен да изпраща информация за доставчика и доставените количества гориво чрез електронна услуга, достъпна на сайта на НАП.

Освен това от 01.05.2013 г. всяко данъчно задължено лице, доставчик или получател по доставка на течни горива, ще подава в НАП данни за доставката и движението на доставените/получените количества течни горива, както и за промяната в тях. Данните ще се подават по електронен път с квалифициран електронен подпис в уеб-базирано приложение на интернет страницата на НАП на датата на данъчното събитие или на датата на възникване на промяна в обстоятелствата. Това означава, че лицата директно ще подават данните в НАП чрез интернет страницата на агенцията, гласят още разпоредбите на агенцията. Електронната услуга ще бъде пусната в експлоатация до края на април.

Най-многобройни са ведомствените бензиностанции при селскостопанските производители, които ги използват за зареждане на земеделската си техника, както и в пътническите и товарни превози. НАП започва поредица от информационни срещи с тези браншове, за да разясни промените в законодателството и изискванията за подаване на информация.

Вирни се горе