Честито Възкресение Христово!

 Честито Възкресение Христово!

Екипът на Smolyannews.com пожелава на всички християни много здраве и благоденствие!

Възкресение Христово, Великден е най-големият празник за православните християни, наричан Празник на всички празници. На Велика събота в 23.30 часа в храм “Св.Висарион Смоленски” се състоя пасхалното богослужение за Възкресение Христово – Великден, което се води от Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, архиерейски наместник на Смолянска духовна околия. От благодатния огън донесен и в Смолян, Висарион запали свещник, от чийто пламък си запалиха свещи всички присъстващи в храма.

Точно в 24.00 часа Висарион излезе на площада пред храма и възвести Христовото Възкресение с думите “Христос Воскресе”. Събралите се вярващи му отговориха с “Воистина Воскресе”. След това в храма започна Светата литургия за Христовото Възкресение. Богомолци със запалени свещи по традиция чакат полунощ, когато водещият службата свещеник трикратно възвестява Възкресението на Христос. Според обичая църковният храм се обикаля три пъти, след което богомолците си размениха великденски яйца.

Яйцето, което се окаже най-здраво, се нарича “бияч” и се вярва, че притежателят му ще има много здраве и късмет през цялата година. До ранните неделни часове се служи Златоустовата литургия.

Подготовката за празника започва 10 седмици преди Възкресение, в които църквата подготвя вярващия християнин за тържеството на духа над плътта – победата на Исус Христос над смъртта. Седмицата от Цветница до Великден има особено значение в православния празничен цикъл и се нарича “страстна седмица”, означаваща страдание. Нарича се още и “велика седмица”. Това са последните дни от земния живот на Исус. Седмицата след великия ден се казва Светла седмица, защото възкресението на Христос донася просветление за всички.

По традиция през празничните дни се посещават родители и кумове, като се носят великденски козунаци и боядисани яйца, за да се засвидетелства обич и почитание. Червените яйца са символ на христовата мъченическа кръв, а козунакът е символ на агнеца божий – Христос. Момите и момците на този ден се появявали на тях с новите си дрехи. Между Великден и Петдесетница хората продължават да се поздравяват с поздрава “Христос Возкресе”.

Вековна традиция за празника е на трапезата да присъстват боядисаните яйца. За първи път с боядисани яйца се чукат в нощта след Възкресение Христово, а за тези, които приемат причастие на Великден – след това. Най-радостен в семейството е този, на когото яйцето остане здраво – той ще бъде здрав през годината. Характерни за Великден са и козунаците, чиято история е от три столетия. У нас козунаците се приготвят след 1920 г, и то първо в градовете. На празничната трапеза присъства след дългия пост и агнешкото месо.

Христос Воскресе! Нека светлината на Неговото воскресение озари живота Ви!

Честит празник!

Вирни се горе