ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА ДЕЙСТВИЕ И ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ГРЪМОТЕВИЧНИ БУРИ

ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА ДЕЙСТВИЕ И ПОВЕДЕНИЕ ПРИ ГРЪМОТЕВИЧНИ БУРИ

Всяка година в началото и в края на лятото се разразяват гръмотевични бури, придружени с мълнии и градушки, които причиняват значителни материални щети, а понякога и човешки жертви. Тъй като тези дни наблюдаваме температурни промени, Регионална дирекция на “Пожарна безопасност и защита на населението” – гр. Смолян изготви важни правила за действие и поведение на населението на област Смолян при гръмотевични бури.

Какво да правим, когато ни настигне буря?

Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него. Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

Ако сте на велосипед, слезте от него. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не дръжте метални предмети, мобилни телефони. Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси. Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай, че сте с лодка или сърф в морето, бързо тръгнете към брега. Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра, уредбата и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат. Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото. За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана. При градушка, потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания.

Вирни се горе