Въвеждат почасова и самостоятелна организация за децата в детските градини

Въвеждат почасова и самостоятелна организация за децата в детските градини

Въвежда се почасова и самостоятелна организация за децата в детските градини. Това става ясно от новия проект за държавен образователен стандарт за предучилищно образование (ДОСПО), който бе представен в Министерството на образованието и науката, предаде БГНЕС.

Организацията в детските градини ще бъде 4 типа. Включват се досегашните форми, които са целодневна и полудневна организация, както и новите- почасова и самостоятелна. Тези 4 форми на организация са заложени в Закона за училищното и предучилищното образование, заяви зам.-министърът на образованието и науката Диян Стаматов. Той уточни, че очакванията на Министерството на образованието и науката (МОН) за самостоятелна форма са за не повече от 1% от децата.

Почасовата организация позволява детето да присъства в детската градина от 3 до 5 часа през деня. Това ще се осъществява по начин, предложен от самата детска градина и график, който родителят може да предложи на детската градина. Преди детето да бъде включено за самостоятелна организация то трябва да бъде одобрено от комисия, която се сформира към регионалното управление по образование. Тази комисия ще има за задача да определи дали родителят може да гарантира самостоятелна организация на детето. Родителят от своя страна трябва да представи пред комисията средата, която ще бъде осигурена за детето, както и начинът, по който трябва да постигне резултатите.

Зам.-министърът на образованието Стаматов очерта и други, нови моменти в стандарта. Единият е свързан с играта. „До настоящия момент играта беше отделен фрагмент, а новото в стандарта е, че играта е основно средство за постигане на всяка една цел, което означава, че децата ще играят, докато учат по математика, докато учат български. Играейки те ще се научат на съответните необходими поставени първоначално задачи”, поясни зам.-министърът на образованието.

Друг нов момент са направленията, които в детските градини са синоним на предметите в средното училище. Математиката за 3-годишнините ще значи-това е малко, това е много. В края на 5-ата година децата пък трябва да могат да броят до 10, отново играейки.

Освен това, по думите на Стаматов, ще има пълна свобода на всяка една детска градина-по отношение на организацията, по отношение на избора на познавателните книжки (учебниците в детските градини), стратегията, която всяко едно детско заведение трябва само да си изработи и по отношение на разпределението на учебното време. Автономията, която е заложена като основен постулат в закона е представена с пълна сила в стандарта за предучилищното образование, увери той.

Основните акценти в организацията, включени в стандарта е-възможност за постъпване на децата на 2 години в детска градина- по желание на родителите и при наличие на свободни места, или при липса на яслена група в населеното място или места в яслените групи.

Друга новост е, че се въвежда учебно (15 септемрви-31 май) и неучебно време (1 юни до 14 септември). Децата ще присъстват на детска градина, но няма да имат задължителния брой занимания по време на неучебно време.

Всяка детска градина ще има възможност да изготви самостоятелна програмна система, която обаче трябва да бъде съобразена със стандарта.

Детето може да отсъства от детската градина по семейни причини, здравословни и неотложни. Всички такси за детските градини ще се определят с решение на общински съвет, както досега.

Вирни се горе