Ваканция в музея

Ваканция в музея

Все още можете да осигурите на децата си приятни и полезни занимания в първата лятна музейна школа „Традициите на баба“ до 26 юли

Кой е казал, че палавите момченца не могат да майсторят бижута от мъниста или да извайват пъстри картини от вълна чрез плъстене. Малчуганите усвояват нови умения и демонстрират завидна сръчност, нижейки дребните мъниста в определен порядък не по-малко успешно от момиченцата, за да се получи красива гривна и при това им е занимателно. Учат се на прецизност и търпение, на устойчивост на вниманието, защото занятието изисква съсредоточаване, за да не се допуснат грешки при броенето и начина на свързване на отделните елементи.

Момчета и момичета се сприятеляват чрез процеса на общата работа в лятната школа на Регионалния исторически музей „Стою Шишков“. Момиченцата от своя страна с не по-малък интерес разглеждат оръжията от фонда на музея, до които могат да се докоснат участниците в организираните занимания. Позволено е да държат в ръце истински пушки и пищови от времето на Руско-турската война, боздугани и саби, а след това да ги нарисуват. Тази уникална възможност се предоставя само в смолянския музей за пръв път през това лято.

За първите две седмици , откакто отвори врати лятната школа за деца „Традициите на баба“, вече са създадени много картини от непредена вълна и от природни материали, красиви рисунки и още по-красиви гривни и герданчета. Обучението и запознаването с различните техники е поверено на педагожката Даниела Иванова. Всеки ден е определен за различни по вид занимания. Понеделниците са посветени на темата „Мънистените накити – традиции и съвременност“. Във вторниците се разгадават тайните на работа с непредена вълна – плъстите. Всяка сряда по график е за запознаване с „Магията на народните празници“ и тяхното пресъздаване чрез рисунки. В четвъртъците творческото претворяване на музейните теми става чрез използването на природни материали за изработването на художествени пана от треви, цветя, мъх, шишарки, листа. Интригуващата тема „Запознайте се с историческите оръжия“ изпълва петъците. Преподаваният материал по всяка от петте теми освен с музейни експонати се онагледява и с прожектиране на DVD филми. Децата получават теоретични познания за народните традиции и историческа информация по ненатрапчив начин при разглеждане на музейните експозиции и временните изложби.

Основната група дечица са от първи до пети клас. Сред най-редовните посетители са Дияна, Ясен, Петра, Стефчо, Гергана, Йоана…, които вече са приятели и след заниманията заедно играят различни игри на амфитеатъра до музея. Децата носят изработени от тях гривни и колиета и се вижда колко това им е приятно. Всеки ден в 9,30 часа те се събират в залата за поредната творческа задача, която има за цел да съчетае исторически знания и придобиване на практически умения. Заедно с тях работят и 17-годишни какички. Няма проблем заради възрастовата разлика, защото всеки усвоява новостите и работи с индивидуално темпо без това да пречи на останалите. Творческата атмосфера споделиха и доброволци от инициативата Open Space в контекста на Европейската година на гражданите 2013, обявена от Европейския икономически и социален комитет. Малгожата Паулук от Полша и Сесилия Фаганео от Италия усвоиха техниката за работа с плъсти със суха игла. Сесилия изработи картата на Италия, известна като „Ботуша“, а Малгожата – красива картичка с цветя. От присъствието на Игор от Финландия най-доволен остана Ясен, защото получи като подарък измайстореното от баткото гущерче от мъниста. В общите занимания се включиха Михаел от Италия, Тамар, Илия и Нино от Грузия, Томаш от Полша, Ивелина от София и други младежи от интернационалната група. Open Space е инициатива, която стимулира междунационалния диалог и взаимното опознаване на различни култури в свободното пространство на изкуствата и забавленията.

На края на лятната школа ще бъде подредена изложба с детските работи. Всеки от участниците ще може да се похвали пред родители и приятели със своите произведения и нови знания и умения, получени в различните модули от обучителната програма. Заниманията се провеждат всеки работен ден от 9,30 до 12,30 часа. С таксата от 2 лева се осигуряват на материалите за работа. Поканата за участие в лятната музейна школа е отправена към всички ученици от 7 до 18 години. Времето, прекарано в музея, е пълноценно и приятно за децата и удовлетворително за родителите. Ако искате да се присъедините, просто елате в 9,30 часа в който и да е ден от седмицата до 26 юли.

Програма на лятна ученическа школа при РИМ „Стою Шишков“ – Смолян

1/„МЪНИСТЕНИ НАКИТИ – ТРАДИЦИИ И СЪВРЕМЕННОСТ“ 15 и 22 юли – 9,30 – 12,30 часа

2/„ИЗДЕЛИЯ ОТ ПЛЪСТИ“ 16 и 23 юли – 9,30 – 12,30 часа

3/„МАГИЯТА НА БЪЛГАРСКИТЕ НАРОДНИ ПРАЗНИЦИ“ 17 и 24 юли – 9,30 – 12,30 часа

4/“ЩРИХИ КЪМ ПОРТРЕТА НА ГРАДА НИ“ 18 и 25 юли – 9,30 – 12,30 часа

5/“ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С ИСТОРИЧЕСКИТЕ ОРЪЖИЯ“ 19 и 26 юли – 9,30 – 12,30 часа

Вход за едно занимание 2,00 лева

ЗАКРИВАНЕ НА ЛЯТНА УЧЕНИЧЕСКА МУЗЕЙНА ШКОЛА „КАКВО НАУЧИХМЕ В МУЗЕЯ“ – 26 ЮЛИ, 11,30 – 12,30 часа

Вирни се горе