В Смолянско масово се отказват да гледат тютюн

В Смолянско масово се отказват да гледат тютюн

Над 70 тона тютюн залежават в доспатските села Бръщен и Црънча въпреки сключените договори с фирмите за изкупуване. Хората масово се отказват и заминават на гурбет в чужбина – вече целогодишно, съобщава БНР.

Около 20 тона залежават в доспатското село Црънча. Заради проблема хората масово се отказват от тютюнопроизводството и от 500 земеделци преди година сега те са едва около 250, казва кметът Илин Долапчиев и добавя:

Никакъв интерес от страна на фирмите – изкупчии. Пълно мълчание! Никаква информация, а вече наближава време да се сее новата реколта и какво ще правим, не знам! Според мен е умишлено, има картел между фирмите изкупчии и нарочно бавят и изкупната цена. Слушам, че някъде, където са изкупували, повече от 4-5 лева не дават. Хората са обезверени. И шум вдигаме и какво ли не правим, ама никакъв ефект няма. Предишната година бяха някъде около 32-33 тона. Тази година са към 20, а за друга година, като слушам хората, почти никой няма да се занимава с тази работа, защото не можем да си покрием разходите с това, което те ни дават.

Повече от 50 тона не са изкупени в съседното село Бръщен. Сега е пълен застой. Няма пазар. Фирмите отказват да купуват, и така. Имат договори хората, нищо не купуват, нищо не предлагат в момента, каза кметът Кемил Кочаков.

Заради недоимъка хората от родопските села се спасяват с гурбет в чужбина вече целогодишно. Половината жители на Црънча и Бръщен живеят и работят в Англия, Холандия, Германия и Испания. Заради кризата в Гърция работещите там са единици. Много са гурбетчиите, нали знаете какво става в нашата държава. Тук освен негативни новини, ние не можем да чуем нищо хубаво да се случва на обикновения човек. Тази година сигурно ще имаме над триста човека. Половината село ще отидат на гурбет. Първите заминаха. На тях им е по-добре да са там, допълва кметът Илин Долапчиев.

Вирни се горе