В събота и неделя - събори в Славейно, Чокманово, Гела и Мугла

В събота и неделя - събори в Славейно, Чокманово, Гела и Мугла

Утре в Славейно ще се проведат национални тържества, посветени на 111 години от Илинденско-Преображенското въстание. От 10.30 ч. ще се извърши панихида в памет на загиналите в Илинденско – Преображенското въстание, отслужена в храм „Св. пророк Илия” –с.Славейно, а от 11.30 ч. – тържествен митинг. Тържественият концерт ще започне в 12 часа, а от 21.00 ч. е и тържествената заря. Празникът ще продължи и в неделя на Хайдушки поляни със слово от Съюза на тракийските дружества в България и полагане на венци пред паметника на преображенци и ще продължи с тържествена литургия в храм „Св.Богородица” и поклон пред гробовете на Пею и Кольо Шишманови.

Празник организира и кметско наместничество и НЧ „Христо Ботев – 1892” село Чокманово, със съдействието на община Смолян и фондация “Роден край – Тодор Тодоров” на традиционен събор „Илинден”. Той е посветен на 111 години от Илинденско – Преображенското въстание и ще се проведе на 1 и 2 август 2014 г. Празничната програма ще започне с фолклорния спектакъл “Овньо льо, вакъл каматан…” със специалното участие на Валя Балканска и гайдаря Петър Янев в салона на читалището. На следващият ден ще бъде открита статуята “Родопчанка” дарена от автора й Ангел Каравланов. За празничното настроение ще се погрижат Веселина Бабаджанкова, самодейни състави и оркестър “Карлък”, обявиха организаторите.

На 2 август на Илинденските поляни, край с. Гела ще се проведе ХІІ гайдарско надсвирване. На следващият ден 3-ти ще бъде открит и традиционния събор на селото, съобщиха от РЕКИЦ “Читалища”. В надсвирването могат да участват всички изпълнители на каба гайда и джура гайда от цялата страна и чужбина. Надсвирването ще се проведе в три възрастови групи.

По стара традиция жителите на село Мугла отбелязват Празника на своя роден край.

Вярва се, че на този ден слънцето слиза да се окъпе във водата, облича кожуха си и тръгва към зимата като препуска към небето със своята огнена колесница.

Традиционният празник на село Мугла „Среде лято” ще се проведе на 1 и 2 август. Организатори са кметството и настоятелството на Народно читалище „Георги Стойков Раковски”. Обикновено се прави курбан за здраве и берекет на връх Михрапа. Празникът продължава 3 дена с кръшни хора, звуците на родопската каба гайда и лиричните родопски песни.

Вирни се горе