В Райково бе отпразнуван многолюдно Тодоровден

В Райково бе отпразнуван многолюдно Тодоровден

В деня на свети великомъченик Теодор Стратилат – 8 февруари, в църквата с неговото име в смолянския квартал Райково архиерейският наместник на Смолянска духовна околия Негово Високопреподобие архимандрит Висарион отслужи празнична св. божествена Литургия. Заедно с него съслужиха председателят на храма “Св. Теодор Стратилат” протойерей Живко Желев и иконом Запрян Шиков от храм „Св. вмчца Неделя“ в Райково и секретар на Архиерейското наместничество. Техни помощници бяха иподяконите Валери, Тодор и Николай, а църковният хор с диригент Златка Маргаритова озвучаваше с песнопенията си цялото богослужение.

Многолюдие се събра на празника, за да почете смелия защитник на християнството, неустрашимия войн св. Теодор. Както в тропара се пее, св. Теодор Стратилат е „истински словесен воин и предобър воевода на Небесния Цар, опълчил се мъдро с оръжията на вярата, победил пълчищата на демоните и станал победоносен страдалец. Затова с вяра вечно те облажаваме.“ Тук бяха и зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, общественици от града и гости от други населени места.

По време на празничното богослужение бе осветено Тодорово коливо за спомен на този божи угодник, който в най-критичния момент от мъченията чул глас от небето : „Дерзай, Теодоре, аз съм с теб!“ Осветени бяха със специални молитви и принесените пити и хлябове за здраве на именици и за благодарност от семейства с призоваване от архимандрит Висарион: „Господи, Иисусе Христе, Боже наш, Който си благословил пет хляба и с тях си наситил пет хиляди души. Сам благослови тези хлябове, пшеницата, виното и елея и ги умножи в този град, в тази енория, в целия Твой свят, и вкусващите от тях верни освети…” Вярващите много ценят парченцата от тези осветени хлябове, които след Литургията се раздават.

Иконом Запрян Шиков припомни житието на св. Теодор Стратилат, който и в днешно време е пример за неустрашимост в пазене на вярата си. По никакъв начин и след ред жестокости този смел стратилат /военачалник/ в Ираклия /Мала Азия/ не се склонил да се поклони на идолите. Напротив, единствено вярва на Иисус Христос и на него се покланя. Затова е бил посечен с меч по времето на император Линикий в началото на 4 век, но с това бил увенчан с мъченическия венец, заключи иконом Запрян Шиков и допълни: „И днес ние отправяме горещи молитви към свети великомъченика Теодор за здраве и спасение, за мир, любов и закрила.“

Архиерейският наместник архимандрит Висарион преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай – Божията любов е Неговата велика милост да бъдат над всички нас, над домовете и чадата ни. А сам той призова: „Господи, благослови всички нас да живеем във вярата, да крепнем в надеждата, да пребъдваме в любовта!" Пожела на множеството вярващи честит и благословен празник. На многая лета!

Росица Примовска

Вирни се горе