В петък архимандрит Висарион ще отслужи Богородичния акатист, а в неделя празничната св. Литургия за Благовещение

В петък архимандрит Висарион ще отслужи Богородичния  акатист,  а в неделя празничната св. Литургия за Благовещение

В петък, 23 март, архиерейският наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион от 18 часа в храм „Св.Неделя“ – Райково, ще отслужи Малко повечерие с целия Богородичен канон и акатист. С него в съслужение ще бъде иконом Запрян Шиков, енорийски свещеник.

До петия пореден петък от началото на Великия пост Богородичният акатист в православните храмове се чети на части, а на 23 март – целият. Акатистът на Света Богородица е „първото хвалебствено и благодарствено творение на Църквата, което се изпълнява вече 15 века“. В него се възхвалява с дълбоко вълнуващи песнопения и текст Божията Майка, припомня се Нейният живот и целомъдрие, добродетелите и застъпничеството й за нас. Нейното смирение, чистота, послушание и вяра, себеотрицанието с думите й: „Да бъде волята ти, Господи!“са пример за подражание през вековете.

От началото на Великия пост вярващи принасят ябълки на Св. Богородица с молитви и надежди за здраве, изцеление и рожби, с които се прави венец над иконата й на олтара. Тези ябълки се раздават на участниците в св. Литурия на Акатистова събота – тази година се пада на 24 март.

В неделя, 25 март, когато се празнува Благовещение, архимандрит Висарион ще отслужи от 9 ч. празничната св. Литургия в манастира „Св. Пантелеймон“ над Смолян, предхождана от Уреня в 8 часа. На Благовещение Дева Мария е удостоена да стане Богомайка, посетена с висше от Архангел Гавраил. С отговора й: “Ето рабинята Господня…“ всъщност се осъществява Божията любов да изпрати на човечеството Своя Син, който да ни донесе вярата и любовта, спасението. Света Богородица става „небесна стъбла, по която слиза Бог. Тя е най-почитаната жена в света, Царица на небето и земята“.

Архиерейско наместничество – Смолян

Вирни се горе