В неделя празнуваме двамата безсребреници и чудотворци св. св. Козма и Дамян

В неделя празнуваме двамата безсребреници и чудотворци  св. св. Козма и Дамян

В неделя ще празнуваме двамата безсребреници и чудотворци св. св. Козма и Дамян на света Литургия с архимандрит Висарион

На 1 юли /неделя/ в епархийския манастир „Св. Пантелеймон“ над Смолян Негово Високопреподобие архимандрит Висарион – архиерейски наместник на Смолянска духовна околия, ще възглави св. божествената Литургия в църквата „Св. св. Козма и Дамян“. Той ще измоли застъпничеството на безсребрениците лечители да ни даряват здраве и благодат заедно с иконом Запрян Шиков, изпълняващ длъжността игумен на манастира и енорийски свещеник към храм „Св. Неделя“ в Райково, и отец Иван Марински от катедрален храм „Св. Висарион Смолянски“ – Смолян.

Богослуженията по случай храмовия празник на манастирската църква „Св. св. Козма и Дамян“ ще започнат в събота /30 юни/ от 18 часа с тържествена Вечерня и Петохлебие, на която ще се прочете акатист към двамата св. лечители и към св. Йоан Рилски по повод пренасяне на мощите му на 1 юли от Търново в Рилската св. обител през 1496 г.

В неделя храмовият празник ще продължи в 8 ч. с Утреня, а от 9 часа ще се отслужи света божествена Литургия, възглавена от архимандрит Висарион и с участието на иконом Запрян Шиков и отец Иван Марински. Ще бъде отслужен водосвет за здраве, ще има благословена трапеза.

Църковното настоятелство осигурява безплатен транспорт в неделя за Литургията. Автобусът ще потегли в 8,30 часа от паркинга пред Супера в Горно Райково и ще спира на всички спирки до манастира.

Нека всички заедно да почетем светите лечители-безсребреници Козма и Дамян, родени в Рим и кръстени в Христа. Убити са през 284 г. от лекар, завидял на славата им. Православието посочва, че усърдно са изучили начините за лечение, но не вземали от никого пари. Помагали на всички, изцелявали в името на Бог и вярата в Христа. Още приживе били наречени “безсребреници”.

Архиерейско наместничество в Смолян

Вирни се горе