В Момчиловци отбелязаха 20 години преподаване на Православие в клас

В Момчиловци отбелязаха 20 години преподаване на Православие в клас

На пръв поглед скромно, но изключително полезно се оказа училищното тържество в с. Момчиловци по повод Въведение Богородично и 20-годишнината от преподаване на Православието в клас. Показани бяха в едно знание, практика, традиции, общност, изява на таланти.

Празникът в ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ започна с водосвет за здраве и благоденствие, отслужен от секретаря на архиерейското наместничество на Смолянска духовна околия иконом Запрян Шиков, предстоятеля на момчиловската църква „Св. св. Константин и Елена“ отец Николай Рангелов и родения в Момчиловци и учил в това училище отец Иван Марински от смолянския храм „Св. Висарион Смоленски“. Отец Запрян призова благославящата десница на Всеподателя да пази децата от беда, да им дава светлина и разум да знаят Истината и да възрастват в спасителната православна вяра. Той поздрави всички от името на архиерейския наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион, който по обективни причини не е успял да пристигне на празника, и преподаде неговите пожелания за успехи в учението, радост в семействата и добруване на всички в енорията.

Отличителното за Момчиловци е, че цялото село с кметство, църква, читалище, училище, детска градина са едно мирно и задружно общество, което се разбира, създава събития, преживява ги заедно и оценява ползата им. Това се почувства и от презентацията, която представи учителката по Религия-Православие Мария Кетева. Тя е несменяема от 20 години, вдъхнала е вяра, надежда и любов в душите и сърцата на стотиците деца от 1 до 4 клас, преминали през групата по Православие и оценили колко са полезни в живота им християнските добродетели, моралните ценности. Един от тях – малкият гайдар Райчо Станчев, подари на училището семейната картина, за което всички се зарадваха.

В презентацията Мария Кетева проследи дейностите на децата, изучаващи Православие, с акцент духовната и житейска полза. Без участието им не е минал нито един празник на селото, на читалището, на църквата. Децата се изявяват като малки артисти и рецитатори на библейски и художествени текстове, като художници в конкурси. Старанието им е видимо.

Децата и присъстващите на празника бяха поздравени с няколко песнопения за св. Богородица, изпълнени от солистката Ваня и диригентката на Детския хор към храм „Св. Николай Чудотворец“ в Устово Соня Цветкова заедно с момчиловските учителките по Вероучение Николина Жекина и Радка Георгиева. Те и учителките по Религия-Православие Емилия Кермедчиева и Любка Мандова във Второ основно училище „Проф д-р Асен Златаров“ и храм “Св. вмч Неделя“ в Райково поднесоха на Мария Кетева и директорката на училището Елка Такова поздравителен адрес, цветя и икони. Благодариха и на свещениците за това, че без тяхното благословение и подкрепа обучението и проявите не биха се случвали така добре.

Бяха поднесени цветя с благодарност и от читалище „Светлина“. Аз наричам училището диалог между поколенията, защото възрастните помнят, а младите знаят и когато сме заедно, учениците не само обогатяват своите знания, а се учат да уважават и практикуват традицията, да помнят добрите дела, оставени от видни личности в селото. Това заяви в заключение на тържеството директорът на училището Елка Такова. Нейното кратко и емоционално слово бе изпъстрено с важни данни за образованието и духовния ръст на Момчиловци. Благодарение на учителя Костадин Вълнев, вече покойник, училището има история, а колективът от негови колеги го номинирал за „Будител на Момчиловци“. Принос за училището, което през май ще чества 180 г. от основаването си си, има и почитаният от всички свещеник Константин Канев (1917-1998) – емблематичната личност на Момчиловци. С голяма благодарност бе споменат атонският йеромонах Григорий /поп Лигорко/, който е първият учител в Момчиловци и основател на училището през учебната 1837/1838 г.

Директорката Елка Такова благодари на учителката Мария Кетева, на предишния директор Величка Гунчева, на родителите и на всички, които допринасят Православието да има корени и благотворно влияние във възпитанието на децата. В навечерието на Въведение Богородично този детски училищен празник показа много – ролята на училището, подкрепата на свещенството, вниманието от страна обществеността и родителите.

Росица Примовска

Вирни се горе