В Деня на хумора и шегата ви представявме Веселина Бабаджанкова: „Животът е само един, да го изживеем с добро и с усмивка!“

В Деня на хумора и шегата ви представявме  Веселина Бабаджанкова: „Животът е само един, да го изживеем с добро и с усмивка!“

Тя е весела, приказлива, остроумна. Тя разсмива публиката до сълзи. Тя е председател на клуб „Зевзек“, която основна задача е да съхранява и популяризира родопския диалект и родопския хумор. Тя е и дъщеря, снаха, майка, баба… Тя е Веселина Бабаджанкова, с която се срещаме в навечерието на най-семейните празници Коледните и Новогодишните. Срещата ни не е случайна. Тя е човек, който обича безкрайно много семейството си и тачи българските традиции и обичаи.

На сцената е уверена, ведра, бъбрива. Достатъчно е да каже само едно изречение, за да предизвика смеха на публиката. „Може би затова много хора не могат да повярват, че съм срамежлива. Много хора не могат да повярват, че обичам да съм сама. Даже в къщи си имам кът, в който съм си само аз. Не съм лесна за общуване, не мога да приема за приятел всеки. Казват, че усмихнатият човек е с лек характер, но не съм сигурна в това“, казва Бабаджанкова.

Освен това малцина знаят, че гранд дамата на родопския хумор обича да плете, а в кухнята е ненадмината кулинарка. С лекота се справя с пити, с баници и всякакви други вкусотии.

Питаме я как се забавлява. А тя е категорична, че работата й е забавлението. „Ако ти самия не се забавляваш, когато си на сцената, то не можеш да забавляваш и да разсмиваш публиката“, обяснява Бабаджанкова.

Според нея формулата за успех е това, което правиш, да го правиш от сърце и с чиста съвест. Тогава няма начин нещата да не се получат.

И макар и забавление, смехът си е сериозен бизнес. „Всеки може да разплаче, но не всеки може да разсмее. А и за никого не е тайна, че една част от хляба, който ям, е от това, че аз давам настроение на хората, разсмивам хората“, казва Веселина Бабаджанкова. За съжаление все по-малко хора се хващат с тази работа. И тя го вижда като председател на клуб „Зевзек“. Трудно е да се намерят нови членове в днешно време. Да можеш да разсмееш все пак е дарба, която Бабаджанкова е наследила от своите родители. Сега тя е щастлива, защото 10-годишният й внук Ангел върви по нейните стъпки, а от тази година е и най-малкия член на уникалния смолянски клуб.

Едва ли има родопчанин, който да не познава Кина и Пина, където Бабаджанкова е заедно с актьора Никола Пашов, а от 20 години тя е на сцената заедно с трима мъже, познати още като трио „Шемет“ – Стоян Гайдаров, Мирослав Савов и Митко Мазаров. „Неразделни сме. Те са ми и колеги и приятели. Те ми търпят и капризите, и сълзите, и викането понякога. Благодарна съм им затова и безкрайно ги обичам“, казва тя. Освен това от три години я гледаме и на сцената на РДТ. Вече има три постановки зад гърба си – „Чичовци“, „Ромео и Жулиета от Дунево“ и последната „Рибарски свади“.

Нещо, което никога няма да забрави е миналогодишният Роженски събор. „Въпреки ангажиментите по организацията, въпреки многото работа, тази емоция, това изживяване, този дух в планината, на роженските поляни, ще помня винаги“, обяснява Веселина Бабаджанкова.

Това, което не понася е мрънкането, вечното чакане някой друг да ти свърши работата и обвиняване на държава и община. „Уморих се да казвам, че държавата това сме ние. На мен ако ми липсва нещо, аз ще направя всичко възможно да си го набавя. Нека се огледаме наоколо, има немалко работа и за млади и за възрастни, просто трябва да се наведем и да работим. В същото време трябва да изправим гордо главите си и да имаме повече самочувствие като българи, като европейци“.

В края на разговора ни Веселина Бабаджанкова не пропуска да отправи и своите благодарности, преди всичко към близките си. „От близо 40 години живея в къща, в която съжителстват четири поколения. Това са хората, с които можеш и да се повеселиш и да се посмееш и да им поплачеш на рамото. Цялата къща я крепи свекърва ми. Имам родители и брат, които много обичам и безкрайно много им благодаря за всичко. Благодаря и на децата ми. Но най-важното за една жена, като мен, е да има мъж до себе си, който да я разбира. В противен случай и най-великата актриса да си, крачна навън не можеш да направиш“, казва тя.

Бабаджанкова благодари и на съгражданите си, за обичта, с която я посрещат навсякъде, а в навечерието на светлите празници им желае да са здрави, усмихнати, куражлии и с вдигнати глави. Да се радват на близките си и на живота си, защото, според жената, която скоро ще стане на 60 години, животът е само един и трябва да го изживеем с добро и с усмивка.

Вирни се горе