В чест на Покров Богородичен в Смолян цъфна люляк

 В чест на Покров Богородичен в Смолян цъфна люляк

Празнично украсен, храмът към Архиерейското наместничество в Смолян „Покров на Пресвета Богородица“ днес отбеляза своята Покровителка със света божествена Литургия и в присъствието на много богомолци въпреки дъжда преди обяд. Богослужението възглави Негово Високопреподобие архиерейският наместник на Смолянска духовна околия архимандрит Висарион. С него съслужиха иконом Запрян Шиков от храм „Св. Неделя“ и секретар на Архиерейското наместничество, както и свещениците Васил Маджаров от храм „Свети Николай Чудотворец” и Иван Марински от храм „Св. Висарион Смолянски” . Участваха също църковният хор и двама иподякони.

Празникът Покров на Пресвета Богородица, както гласи Преданието, припомня явяването на Божията Майка в Константинопол в началото на Х век, за да запази жителите на града от варварско нашествие. По време на нощно бдение в църквата в предградието Влахерна няколко души видели Богородица, съпровождана от св. Йоан Кръстител, св. Йоан Богослов и други светци. Тя тръгнала към центъра на храма, коленичила и дълго време останала в молитва с лице, обляно в сълзи. После свалила покривалото (покрова) си и го простряла над хората в знак на защита. След Нейното явяване опасността отминала и градът бил спасен от кръвопролития и страдания.

Затова и Негово Високопреподобие архимандрит Висарион призова Божията Майка да ни помага, да пази всички нас, да отправя молитви към нашите сърца, за да ги отворим за Нейната любов и да я славим с едно сърце и една душа. Да ни закриля и да ни осенява. Да бди над семействата ни, над децата ни, над Родопа планина, над целия български народ. Божията любов и Неговата велика милост и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас. Той благослови множеството с думите: „Нека да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта!“

Сред многото развълнувани богомолци бе и Мария Славчева от Смолян, донесла люляк, цъфнал за втори път тази година в двора й. "Щом люлякът отново цъфна и то пред празника на Покров Богородичен, приемам го за знак, че в България всичко ще тръгне напред. Надявам се. Първото цъфнало клонче донесох на Богородица, но има още напъпили клони да цъфтят за два-три месеца напред. Благодаря на Божията Майка! Благодаря за този красив празник в Смолян!“„ Отслужен бе благодарствен молебен!

Раздадена бе благословена храна.

Както всяка година и тази ктиторското семейство Росица и Георги Чилингирови от Райково бяха дошли специално за празничната Литургия. Според тях най-важно в нашия живот е да има вяра в Бога и доброта между хората, така ще има и мир в държавата ни и в света.

Росица Примовска

Вирни се горе