Усмивки след празника в Дома за стари хора в село Фатово

Усмивки след празника в Дома за стари хора в село Фатово

Международният ден на пенсионерите 1октомври се покрива и с международните дни на музиката, поезията,архитектурата. Странно съчетание, но провокиращо – да се радваш, пееш и танцуваш въпреки годините. Този смесен празник в Дома за стари хора в с. Фатово се отбеляза ден по-късно – в понеделник, когато в Дома всички са на работа.Когато заедно посрещнаха веселите гости – групи от Съюза на слепите и Съюза на инвалидите в Смолян. По традиция и по приятелски чувства гостуването винаги се превръща в музикален празник под съпровода на акордеониста Златко Златев. Час и повече гласовитите гостенки от Смолян веселяха домуващите. Дори 94-годишният дядо Хуско, който 2 г. е бил в инвалидна коричка и проходил след специалните грижи тук, седна на пейката в двора и усмихнат следеше проявата. Други станаха да играят хоро.

Един красив понеделник, в който можеш да забравиш, че си изоставен от близките или си изпаднал в беда от самотност или болест. И да оцениш спокойствието, че всички еднакво са нахранени, преоблечени,обгрижвани, че има сигурност за всеки следващ ден. Това домуващите го знаят въпреки проблясващите понякога сълзи в очите. Мили думи към тях и пожелания последваха подаръците, донесени от гостенките – саксия цветя, сувенир, родопски клинове и лакомства. Председателката на организацията на Съюза на слепите Теменужка Миткова и председателката на Съюза на Слепите в Смолян Захаринка Славчева не спестяват думите си и чувствата към тези хора, различни по съдба, но еднакво жадни за внимание. Поднесоха и поздравителен адрес за празника и искрени пожелания за дълъг и добър живот.

Директорът на Дома Живко Билянов благодари от сърце за вниманието на гостите. Увери тях и домуващите баби и дядовци, че персоналът полага максимум усилия настанените тук да се чувстват сигурни и пълноценни. Да „бъде този пристан за тях по-малко буреносен“. Билянов пожела на всички живот и здраве, да имат добри чувства помежду си, защото живеят тук заедно.

На празника в Дома в с. Фатово бе и представител на Младежката доброволческа организация „Чисти сърца“ в Смолян с мил поздрав и с подарък на новоиздадената диплянка „Добродетелите в нашия живот“, детски вестничета и торбичка сладости.

В дома в село Фатово с 78 настанени,повече то половината лежащо болни, всяко посещение е преживяване с въпроси и поуки за смисъла на живота и отношенията между хората, за вярата и благодарността, за вниманието или нехайството към хора, които са дали младостта и зрелите си години в полза на семейството и обществото. Както казва директорът, дано тук пристанът да им е по-сигурен и надежден.

Росица Примовска

Вирни се горе