Уникална коледна украса ще грейне във Второ основно училище

Уникална коледна украса ще грейне във Второ основно училище

Тази година децата от Основно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ ще очакват коледните празници с по-голямо нетърпение и подчертано любопитство. Във фоайето на училището ще грейнат светлините на една по-необикновена от обичайните коледна елха. Тя ще бъде обсипана от уникална украса, ще бъде окичена с творенията на деца от цяла Европа,съобщи Росица Георгиева.

За седма поредна година информационния център Европа Директно в Ланголен, Северен Уелс осъществява проекта си „Размяна на коледна украса". В него се включват ученици от началните класове. Тази година информационен център Европа Директно – Смолян предостави необходимата информация на желаещите да участват и им предложи методическа помощ. На поканата се отзова единствено Основно училище „Проф. д-р Асен Златаров“.

Страните, които участват тази година са: Белгия, България, Чешката република, Дания, Франция, Германия, Италия, Ирландия, Малта, Полша, Португалия, Румъния, Испания и 3 района на Великобритания – Англия, Уелс и Шотландия. Училищата партньори по проекта са разпределени в 7 групи. В групата, в която попада Основно училище „Проф. д-р Асен Златаров“ е единствено от страната. С размяната на коледна украса участниците ще получат 30 колета от всички кътчета на Европа, в които ще има коледни играчки за елха и информация за коледните традиции на съответната държава. По този начин децата, взели участие в проекта ще разширят познанията си по география, история, култура и езици, което допринася за разбиране на определението „гражданин на Европа". Подготвяйки собствените пакети, учениците се включват в изследователски дейности и са провокирани да изучат националните традиции и култура за отбелязването на Коледа, а получавайки подобни пакети с украса научават и за традициите на другите страни. Проектът създава предпоставки за насърчаване на училищата да поддържат и задълбочават връзката с партньорите.

Дейностите по проекта включват:

изработка на коледна украса, отразяваща нашите традиции в празнуването на Бъдни вечер и Коледа; подготвяне на информационен пакет на английски език за България и Смолянски регион, който да включва кратка обща информация за географското положение, климат, език, животни, растения, традиционни коледни ястия – рецепти, български коледни песни, как звучи „Честита Коледа" на български и друго, каквото може да бъде интересно като информация за деца от другите европейски държави. Реализирането на проекта поставя начало на едно ново и полезно сътрудничество между най-малките ученици на Европа.

Вирни се горе