Учителка от Смолян е носителка на националната награда „Даскал Ботьо Петков”

Учителка от Смолян е носителка на националната награда „Даскал Ботьо Петков”

Тазгодишният носител на националната награда „Даскал Ботьо Петков” е смолянчанка – преподавателката по Български език и литература в ПМГ „Васил Левски” Емилия Узунова. Тя получи приза лично от председателя на общобългарската фондация „Христо Ботев” Боян Ботьов на специално тържество, организирано от РИО в Смолян и неговият началник Иван Муцевски.

„От 16 години насам в навечерието на Деня на народните будители Фондацията награждава един български учител. Наградата е на името на бащата на Христо Ботев – Даскал Ботьо Петков – известен книжовник, преподавател, оратор, полемист, човек, който е водил борба за църковна назависимост, човек с редица изяви в културния и обществения живот на Калофер и Карлово”, каза Боян Ботьов. Той обясни, че сред носителите на наградата преобладават дамите, мъжете са само четирима. Най-много са учителите по български език и литература, след тях са историците. Носител на приза са и по един преподавател по география и по философия. Ботьов връчи на Иван Муцевски плакет на Фондацията и грамота заради това, че е съмишленик и приятел.

Емилия Узунова има 38 годишен стаж като преподавател по български език и литература. Родена е на 1 ноември. „Ако аз съм днес носител на наградата, означава, че в Родопа планина скромно работят и живеят десетки радетели на българщината. Имам усещането, че съм потомка на онези даскали, които подготвиха и изнесоха на плещите си цяла една епоха, наречена Българско възраждане. Даскал Ботьо Петков има двойна заслуга, защото даде на България и на света първородния си син Христо Ботев – емблема, символ и идеал на всички български времена”, каза Узунова. Учителката призова към всекидневна отговорност към делото на просветителите, за да я има България на географската карта векове след нас, за да звучи българската реч, а българският език да се изписва на кирилица. Емилия Узунова посвети наградата си на поколенията нейни ученици, без които труда й би се обезсмислил, на синовете и съпруга си, които най-добре знаят цената на 38 –годишният й опит като преподавател и на своята внучка, която иска да стане учителка. Последваха поздравления от зам.- областният управител Адриан Петров и зам. кметът Марин Захариев. „Време е да се обединим и да направим новото българско възраждане, да покажем на целия свят и на Европа каква е България, какви са нейните таланти, за да заеме Родината ни мястото, което й се полага”, каза Петров. „Аз се радвам, че българския дух е жив. Резултатите на нашите ученици показва, че Смолян и Родопите не са останали назад в развитието. Основната заслуга за това е на учителите”, посочи Марин Захариев. „Емилия Узунова е от тези учители които скромно, тихо и упорито ежедневно работят без да изтъкват себе си. Благодарение на учители като нея, професионализмът и амбицията са запазена марка на ученици и учители в нашия град и нашата област”, каза Мария Сотирова – експерт по Български език и литература в РИО – Смолян. Носителката на наградата и всички гости бяха поздравени от деца от ІІ ОУ „Проф. д-р Асен Златаров”, с ръководител Мариана Каранлъкова и от гайдарите от „101 каба гайди”.

Вирни се горе