Училището в с. Гьоврен празнува 85 години от създаването си

Училището в с. Гьоврен празнува 85 години от създаването си

В истински празник за село Гьоврен се превърна честването на 85 години от създаването на училището и 135 години от рождението на неговия патрон – поетът Пейо Яворов. Огреният от слънце двор на учебното заведение събра деца и родители, настоящи и бивши учители и много гости за празника. Сред официалните лица на тържеството бяха Лазар Додев – директор на дирекция в Министерството на образованието, младежта и науката, началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски, временно управляващият посолството на Федерална Република Германия Райнхарт Карт, кметът на Девин Цветалин Пенков, председателят на ОбС Младен Исаев и общински съветници от Девин, кметът на с. Гьоврен Идрис Шабан и др. Слово за патрона на училището Пейо Яворов произнесе директорът на училището Невен Устов.

Директорът припомни и историята на създаването на учебното заведение в родопското село. От историческата справка става ясно, че за първи път школските врати се отварят за учебната 1927/28 година, като тогава се обучават само момчета, а училището е до 3-то отделение. През учебната 1929/30 година за първи път в клас стъпват и момичетата. През 1968 година е построена сегашната училищна сграда, а от 1972 година школото е със статут на начално училище до 8 клас. В момента в него се обучават 45 деца. Поздравление от името на министъра на образованието отправи директорът на дирекция в МОМН Лазар Додев. Той пожела на преподавателите и техните възпитаници да поддържат жим духа на училището.

Приветствия за празника отправиха началникът на РИО-Смолян Иван Муцевски и кметът на Девин Цветалин Пенков. Временно управляващият посолството на Германия Райнхарт Карт припомни от къде е тръгнало приятелството и подкрепата на немското посолство спрямо училището. Случката в която немски експерт закъсва с колата си в района на Гьоврен, а местен човек – директорът на училището Невен Устов, му помага, приема го в дома си и поправя колата, е показателна за големите сърца и гостоприемството на гьовренци. От тогава и до сега училището в Гьоврен винаги има подкрепата на немското посолство. Още много подаръци и поздравления получи училището. Специалният подарък от МОМН беше лаптоп, а от РИО-Смолян – цифров фотоапарат.

Възпитаниците на училището поднесоха почти двучасова програма. Всички деца искаха с трепет да се изявят. Рецитал по стихове на Яворов, песни, сценки, танци, зарадваха родителите и гостите на тържеството. Поздрав отправиха и децата от подготвителната група в детската градина, които тази есен ще са първокласници в любимото на цялото село училище.

Вирни се горе