Училищата в Смолянска област са готови за първия учебен ден

Училищата в Смолянска област са готови за първия учебен ден

Във връзка с новата учебна година Регионален инспекторат по образованието – Смолян проведе в петък – 13 септември станалото вече традиционно съвещание с директорите на училища и детски градини. На него присъстваха и областният управител инж. Димитър Кръстанов, гл. инспектор Евгени Василев – внд директор ОДМВР-Смолян, директорът на РЗИ д-р Мими Кубатева, началникът на Областен военен отдел подп. Стефан Карагегов, представители на регионалната дирекция „Социално подпомагане” и отдел „Закрила на детето”, началници на отдели „Образование” в общините.

Работната среща започна с поздрав от ученици от ОУ „Иван Вазов” – Смолян. Поздравление по повод началото на учебната година отправи областният управител на област Смолян инж. Димитър Кръстанов. Освен добрите пожелания, инж. Кръстанов изтъкна, че област Смолян е определена с решение на Министерски съвет като пилотна за прилагане на интегриран териториален подход, чрез инструмента „Водено от общността местно развитие”/ВОМР/, за следващия програмен период 2014-2020 г. Това ще даде възможност като регион Смолян да привлича директни инвестиции от Европейския съюз и да реализира проекти във всички области. От своя страна началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски отговори, че областната управа ще има цялата подкрепа на образователната общност при реализирането на тази мащабна пилотна програма.

Като ръководител на институцията, която отговаря за гарантиране сигурността на гражданите и за безопасността на движението по пътищата, главен инспектор Евгени Василев увери, че служителите на реда няма да пестят нито сили, нито време, за да осигурят безопасно и спокойно придвижване на учениците и учителите до класните стаи. Той се обърна към всички институции да обединят усилията си и заедно да осигурят на децата една спокойна и безопасна учебна година. Директорите бяха запознати подробно и с всички мерки, които предприема ОДМВР във връзка с началото на учебната година.

Делова в изказването си беше д-р Мими Кубатева. След извършените от РЗИ проверки в областта е констатирано, че от санитарно-хигиенна гледна точка училищата са готови за началото на учебната година. Д-р Кубатева обърна внимание на здравно-образователната дейност и на най-честите заболявания, от които страдат учениците в Смолянска област – очни болести, затлъстяване, астма и гръбначни изкривявания. Предвидени са редица мерки, които ще се изпълняват съвместно с РИО и учебните заведения. От дирекция „Социално подпомагане” подчертаха добрата съвместна работа и постигнатите добри резултати, най-вече в намаляване броя на неизвинените отсъствия на учениците. Директорите бяха запознати и с важна промяна, влизаща в сила от 1 септември т.г. и касаеща децата, които посещават подготвителните групи. Нов момент през тази учебна година е и възстановяването на военното обучение в училище. Предвидени са по 5 часа в 9-и и 10-и клас. Началникът на Областния военен отдел подп. Стефан Карагегов каза, че темите се разработват в момента и се подготвя график в Министерството на отбраната. Часовете по военно обучение ще се водят от специалисти от Военен отдел.

Експертът от РИО Радка Анастасова представи на директорите новостите в единната информационна система на МОН, с която работят всички учебни заведения. „Ние работим за децата” – с тези думи се обърна към директорите началникът на РИО-Смолян Иван Муцевски. Основно две цели ще се преследват през учебната 2013/2014 година – подобряване на връзката детска градина-първи клас и привлекателността на гимназиалния етап на обучение. Ще продължи и мащабната квалификация на учителите. Началникът на РИО очерта и конкретните задачи, свързани с новата учебна година.

Официално първият учебен ден е 16-и септември, като за първи път МОН даде възможност училищата сами да изберат началния час за откриването на учебната година във времевия интервал 9-14 часа. Официалните тържества в повечето от училищата в Смолянска област са предвидени за 10.00 часа. Изключение правят СОУ „Христо Ботев” – Девин, ОУ „Н. Вапцаров” – Барутин, ОУ „Христо Ботев” – Любча, ПГ „Христо Ботев” и СОУ „Антим I” – Златоград, които откриват учебната година в 9.00 часа; ОУ „Н.Й.Вапцаров” – Црънча – 9.20 часа; ОУ „Яне Сандански” – Бръщен – 9.30 часа; ПГ по туризъм, ПГИ „Карл Маркс”, ПГС „Н. Вапцаров” – Смолян, ОУ „Бачо Киро” – Забърдо и СОУ „Васил Дечев” – Чепеларе, чийто официални тържества са с начален час 10.30 часа.

Вирни се горе