Учениците от Чепеларе показаха нов електромобил, с който ще участват в Shell Eco-marathon

 Учениците от Чепеларе показаха нов електромобил, с който ще участват в Shell Eco-marathon

Отборът на Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ в Чепеларе показа новвият електромобил, с който ще участва на състезанието за автомобили на бъдещето Shell Eco-marathon, което тази година ще се проведе в Лондон от 5 до 8 юли. Суперколата има нова визия, а в нея са заложени и нови идеи.

Отборът от Чепеларе, с ръководител- Иван Костадинов, е в следния състав:

-капитан – Тодор Лазаров

  • пилот – Никола Бутев

  • помощник пилот – Вахди Куковски

  • дизайнер: Димитър Учиков

  • механик: Алксандър Дойчинов, Ангел Качоров и преводач: Гергана Качакова

Помощ при изработка на автомобила са за дизайна Георги Костадинов ел.схема и контролер Тодор Михайлов, заварки- А. Даскалски (Таската), спонсори на цялостната работа на учениците са Община Чепеларе и „Амер Спортс”.

Отборът на децата и ръководителите от Чепеларе благодарят на всички фирми и специалисти, които са им помогнали за конструирането на екологичния автомобил.

Shell Eco-marathon е инициатива на Shell за посрещане на нарастващите енергийни нужди на планетата по отговорен и устойчив начин, като използва интегриран подход, обединяващ студенти, партньори и широката публика.

Shell Eco-marathon е глобално състезание за енергийна ефективност и икономия на гориво – широка платформа за изява на млади професионалисти, която активно ангажира бизнеса и академичната общност в намиране на решения за устойчив транспорт. Състезанието изисква прилагане на иновативен подход в търсенето на решения, проява на креативност, и сътрудничество и работа в екип. То дава възможност за практическа работа на студентите, от която те придобиват ценни знания и умения.

Освен традиционните горива за ДВГ, отборите използват алтернативни източници на енергия – водородна клетка, електроенергия, слънчева енергия. Целта на състезателите е да изминат максимално разстояние с един литър гориво/единица енергия. Като условия, финансови ресурси и техническа база България може да е далеч от страни като Германия, Франция и Италия, но не и като студентски (и ученически) талант и ентусиазъм. В изданието на маратона през 2013г, дебютиращият тогава отбор на Чепеларе се класира на 24 място в електрическия клас „Прототипи“. На две места под тях, на позиция №26, се класира италианският отбор.

Вирни се горе