Ученици проведоха симулативен съдебен процес по действителен случай

Ученици проведоха симулативен съдебен процес по действителен случай

Ученици проведоха симулативен съдебен процес по действителен случай в рамките на кампанията “Ден на отворените врати”

За четвърта поредна година Административен съд – Смолян отвори отвори врати за граждани, медии и институции в рамките на информационната кампания “Ден на отворените врати”.

Инициативата, която се осъществи днес бе с цел популяризиране дейността на съда и повишаване правната култура на гражданите. Информационната кампания стартира в 14:00 часа в препълнената зала на съдебната палата,

За първи път “Денят на отворените врати” се проведе съвместно с всички органи на съдебната власт в Съдебната палата /съдилища и прокуратури/.

Ученици от ПГИ “Карл Маркс” – Смолян на две инстанции проведоха симулативен съдебен процес по действителен случай, като преди това съдии, прокурори и адвокати им разказаха за спецификите на работата на всяка една от институциите.

На срещата присъстваха областният управител Недялко Славов и зам.-областният Адриан Петров. Областният управител Недялко Славов поздрави представителите на съдебната власт за добрата и полезна за гражданите идея.

„Приветствам всяко действие на която и да е институция, независимо коя власт представлява, към това да става по-достъпна, по-отворена, да повишава информираността на гражданите за това как тя функционира, като по този начин повишава и доверието към институциите. Това е основна линия и на моето поведение, и в дейността на администрацията, която представлявам, и се радвам, че подобен подход има и съдебната власт. В ежедневието си често се натъквам на факта, че гражданите не са информирани за това как функционират институциите, затова какви задължения имат. Това понякога създава нереалистични очаквания и съответно недоверие.” Славов отбеляза, че се радва да види толкова много хора в препълнената зала, сред които много ученици.”Изключително щастлив ще бъда ако някои от младежите в тази зала бъдат следващите поколения магистрати тук, в нашата област.”

Вирни се горе