Ученици от Смолян работят и трупат отсъствия, други карат шофьорски курсове по време на час

Ученици от Смолян работят и трупат отсъствия, други карат шофьорски курсове по време на час

Нова национална програма за образованието ще подпомага от тази година училищата да разработват стратегии за намаляване на отсъствията на учениците, както и за предотвратяване на отпадането им от училище, каза пред БТА заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова.

Учениците, които трайно не са посещавали учебни занятия през учебната 2009/2010 г. са били 6 680, а през учебната 2010/2011 г. отпадналите ученици са били 5 615, посочи тя.

Според справката на Регионалните инспекторати по образованието (РИО) три са причините за трайно непосещаване на училище – отсъствия, слаб успех и семейни/социални.

От напусналите училище 6 680 ученици през учебната 2009/2010 г., най-много са отпаднали по социални причини – 4 548 ученици. Тогава заради отсъствия училище са напуснали 2 043 ученици, а заради слаб успех – 89 деца.

От 5 615-те ученици, отпаднали от училище през учебната 2010/2011 г., най-много са напуснали класните стаи по семейни причини – 3 659 ученици 1 866 ученици са напуснали заради отсъствия, а 90 – заради слаб успех.

За изпълнението на програмата ще се използват част от 45-те млн. лв., които бяха дадени в повече към бюджета за средното образование за 2012 г.

Още не е определен бюджетът на програмата. Сега “се разписват” националните програми за образованието за календарната 2012 г. и те трябва да бъдат утвърдени от Министерския съвет до края на март, уточни Дамянова.

По думите на заместник-министъра на образованието новата програма ще стимулира и мотивира училищата да разработват и изпълняват стратегии за намаляване на отсъствията на учениците, както и да се предотврати отпадането на децата от училище.

От тези допълнителни 45 млн. лв. е предвидено да бъде увеличен и стандартът за безплатните занимални в училище, тъй като от учебната 2012/2013 г. целодневната организация ще продължи и в трети клас, заяви заместник-министър Дамянова.

Например в Смолян е имало завишен брой на отсъствията в 11-ти и в 12-ти клас. Една от причините е, че в горния курс някои от учениците работят.

Началникът на Регионалния инспекторат по образованието в Смолян е установил през тази учебна година, че по същото време, когато имат учебни занятия, някои от учениците ходят и на шофьорски курсове.

Последвало е преразпределение на учебната програма, за да могат учениците да ходят на училище, но и на шофьорските курсове.

Сега учениците в България са 767 846.

Зам.-министърът отбеляза, че всеки регион на страната е специфичен и затова се предприемат различни мерки срещу преждевременното напускане на училище.

Заместник-министърът на образованието съобщи още, че през 2010/2011 г. 38% от петгодишните деца са били обхванати в детските градини в страната, а през 2011/2012 г. те вече са 58% и подчерта, че това е значително увеличение.

Вирни се горе