Ученици от Първо СОУ ще участват в състезание за защита от бедствия

Ученици от Първо СОУ ще участват в състезание за защита от бедствия

Общинско ученическо състезание “Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации” се провежда в град Смолян.

Днес, 29.04.2014 г., състезанието се организира от Община Смолян, със съдействието на Областно управление “Пожарна безопасност и защита на населението” – Смолян, Регионален инспекторат по образованието – гр. Смолян и Областен съвет на Български червен кръст – Смолян.

Участници в надпреварата са ученици от седми клас. Участието в състезанието е отборно. Всеки отбор се състои от четири състезатели и един ръководител – учител.

Състезанието се провежда в две части: От 13.00 ч. – Теоретична част – решаване на тест. Мястото на провеждане – СОУ “Св. Св. Кирил и Методий”, гр. Смолян;

От 14.00 ч. – Практическа част – проверка практическите умения и бързината на участниците. Място на провеждане – площад “България” пред ОД МВР – Смолян /при дъждовно време – в спортната зала/. Състезанието включва:

  • Теоретична проверка на знанията на учениците по изучавания материал за действия при бедствия, пожари и извънредни ситуации. Проверката се извършва чрез индивидуален тест, в който участват четирима състезатели.

Целта е да се проверят усвоените теоретични знания на участниците по изучаваните теми от учебната програма за действия при бедствия и аварии за учениците от І – VІІІ клас.

  • Практическа проверка на знанията, чрез състезателни игри, в които участват по трима състезатели от отбор. Проверката се извършва в учебни центрове по теми и учебни въпроси, както следва: І-ви учебен център „Защита при бедствия”; ІІ-ри учебен център „Защита при промишлени аварии”; ІІІ-ти учебен център “Индивидуални средства за защита” и ІV-ти учебен център „Първа помощ”.

Състезателните игри се провеждат с цел участниците да демонстрират на практика знанията, уменията и навиците, които са усвоили в курса на обучение, способността за работа в екип, сръчност и съобразителност при отиграването на различни казуси и практически задачи. На първо място се класира отборът получил най-много точки от сбора на точките от теоретичния и практическия изпит. Класираният на първо място отбор от общинското състезание добива право на участие в областно и Републиканското ученическо състезание. ОУ “ПБЗН” – Смолян кани представители на медиите да отразят мероприятието!

Вирни се горе