Ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в село Смилян градят „Пирамида от ценности” по проект „УСПЕХ”

Ученици от ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в село Смилян градят „Пирамида от ценности” по проект „УСПЕХ”

В малък празник за деца и родители се превърна представянето на студио „Пирамида от ценности”, което от тази учебна година работи в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в село Смилян. Седемте участници в студиото и тяхната ръководителка Ружа Чуртова бяха подготвили изненада още на влизане в залата на Информационния център в селото. Преминавайки през символичен мост гостите се пренасяха в атмосферата на дружелюбност и приятелство, която децата поставиха в основата на своята „Пирамида от ценности”. След това чрез фотослайдове и неформален разговор участниците в студиото представиха какво са свършили и научили до сега, съобщиха от Регионалния инспектораят по образование в Смолян.

Екскурзия сред природата, уроци по плетене, ден на доброволеца, подготовка на зимен празник за техните съученици са само част от дейностите, с които са занимавали децата от началото на учебната година. Идеята е чрез много преживявания да намерят себе си, а те споделиха, че са се научили и да бъдат по-отговорни, открити, уверени, изобретателни и да работят в екип. Специални думи на благодарност бяха отправени и към майките и доброволците, които са им помагали. Презентацията, подготвена от самите деца, беше представена пред техни съученици, учители, родители. Сред гостите бяха началникът на РИО на МОМН Иван Муцевски и експертът Радка Анастасова. Студио „Пирамида от ценности” се реализира в ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в село Смилян по проект „УЧИЛИЩЕ ЗА СЕБЕУТВЪРЖДАВАНЕ И ПОДГОТОВКА КЪМ ЕВРОПЕЙСКИ ХОРИЗОНТИ” – УСПЕХ. Проектът стартира през миналата учебна година на територията на цялата страна. Основната му цел е чрез различни форми на извънкласни дейности да се осмисли свободното време на учениците. За това са осигурени и средства по ОП „Развитие на човешките ресурси”.

По този проект в Смолянска област работят общо 40 училища. ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” в село Смилян е включено в проект „УСПЕХ” за втора поредна година. От първоначалните 8, сега секциите и студиата за извънкласни дейности са вече 11. В тях участват над 100 деца, а това по думите на директорката на училището Искра Узунова означава, че почти 100% от учениците са включени в различните форми – „Да успяваме заедно”, „Млад еколог”, „Театрално студио”, „Часове по щастие”, „Приказен свят”, „Творчество на боичките”, „Аз фотографът”, „Млад журналист”, „Историята на моя род”. Извънкласните занимания дават самочувствие на децата, осмислят свободното им време, развиват техните сръчности и спомагат за поддържане на традициите. „Така много добре се вместваме и в общността на селото, защото в заниманията се ангажират родители и доброволци”, сподели директорката Искра Узунова. „А в студиото „Пирамида от ценности” основната цел е изграждането на човешката личност, чрез самооткриване на ценности и всичко това се случва чрез трите думички „играй”, „развивай”, „преживявай”, допълни ръководителката Ружа Чуртова. Своята оценка за работата на студиото дадоха и родители на децата. Според Елмира Георгиева, децата се чувстват добре и участието в студиото им носи много положителни емоции. „Учат се и стават по-отговорни, поемат задължения, ангажираха и нас, което е много добре за изграждането на личността им”, сподели Емилия Табакова. Според директорката на ОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Искра Узунова, проект „УСПЕХ” има много голямо значение за училището. Той дава възможност да се реализират дейности, които иначе едно малко селско училище с ограничен бюджет не може да си позволи. „Само за тази година по проекта училището ни ще получи 21 000 лв. Това са много средства за нас, с тях наистина осигуряваме пълна ангажираност и осмисленост на свободното време на децата. Планирали сме и екскурзии, покупка на оборудване. Без проект „УСПЕХ” не бихме могли да си го позволим”, каза директорката Искра Узунова. Тя допълни, че в различните секции освен деца с изявени интереси и способности, са включени и деца в риск, които успяват да се интегрират сред своите съученици, да оползотворят по добър начин свободното си време и така училището наистина става привлекателно за тях. Според Узунова, би било добре да има и следващ проект, който да продължи да финансира дейностите на децата и да надгради този, който вече е в процес на реализация.

Вирни се горе