Ученици от Езиковата гимназия ще участват в първия за България Международен Майсторски клас на ЦЕРН

Ученици от Езиковата гимназия ще участват в първия за България Международен Майсторски клас на ЦЕРН

Ученици в ЕГ "Иван Вазов"-Смолян, кръжочници в МАК ”Сотис” към Планетариума, ще вземат участие в първия за България Международен Майсторски клас на ЦЕРН “Hands on Particle Physics”, след като се класираха в конкурса PARTICLES4U, организиран от Международната група за популяризиране на физиката на елементарните частици и спонсориран от Европейската асоциация по физика.

Майсторският клас се организира съвместно с Физическия факултет на Софийския университет и Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на БАН, с подкрепата на проекта OSOS по европейска програма Horizon 2020 и ще се проведе на 26.03.2018 г., съобщиха от училището.

Той ще започне с уводни лекции по теория на елементарните частици, описание на детектора на CMS и обяснения за методиката на изследванията, учениците ще направят сами оценката на данните от експеримента CMS на големия адронен ускорител на частици LHC в CERN, Женева. В края на деня получените резултати ще бъдат обсъдени на видеоконференция с учени от ЦЕРН и с други международни участници, както в истинска научна колаборация.

Участници от Смолян са Славена Медова – първа възрастова група с есе на тема”The Beauty of the Unknown Universe”, ръководител Стефка Михалевска. Мария Льолева, Борислав Сивриев, Светослав Саманджиев,Александра Койчева и Антонина Карабова – втора възрастова група, с презентация на тема „Proton or Scalpel”, ръководител Елена Костова и Ангел Чекичев Участие в майсторския клас ще вземат Славена Медова от 8 а клас, Александра Койчева от 10б клас, Мария Льолева от 11 б клас. В групата е включена и Микаела Хаджиева от 10 а клас , която не участва в изработването на проекта, но се представи отлично на олимпиадата по физика.

Специална благодарност за подкрепата изказваме на нашия възпитаник Атанас Батинков, който понастоящем работи в ЦЕРН, а преди три години помогна и за осъществяването на виртуална разходка в централата, допълниха от гимназията.

Вирни се горе