Ученици и учители от Ресурсен център - Смолян посетиха своите партньори от Гърция

Ученици и учители от Ресурсен център - Смолян посетиха своите партньори от Гърция

Ученици и учители от Ресурсен център – Смолян посетиха своите партньори от Гърция – Ателиета за специално професионално обучение и образование – Генисеа, Ксанти от 19 до 23 ноември по проект „Да намерим път един към друг”, Програма Учене през целия живот, секторна програма „Коменски”.

Посещението в гръцкото училище и организираните от колегите дейности се превърнаха във вълнуващо преживяване за участниците. Децата от Ресурсен център-Смолян, от Професионална гимназия за приложни изкуства-Смолян и пристигналите от училище „Карабалчик Джелал Сьонмез иш окулу” от Бурса, Турция заедно със своите гръцки връстници непринудено и естествено преодоляха езиковите бариери чрез езика на изобразителното изкуство. Разделени на три групи, те участваха в различни арт дейности, съобщи координаторът на проекта Ралица Данчева. В ателието по керамика децата, разделени по двойки, рисуваха портрет един на друг върху чиния или върху глина. И докато техните връстници от втората група рисуваха картини, подавайки си топчета, натопени в разноцветна боя, други пишеха имената си върху „Реката, която ни събира – Марица”. С удоволствие и деца и преподаватели садиха цветя в ателието по градинарство и приготвяха сладко в ателието за социални умения.

На официалното представяне на училищата, участващи в проекта, директорът на Ресурсен център – Смолян Мария Семерджиева награди ученици от ПГПИ – Смолян, класирали се на първо и второ място в конкурса за изготвяне лого на проекта.

По време на тридневния престой колегите от четирите организации обсъдиха „Ролята на арт педагогиката за развитието на децата със СОП”. Учавстваха в трененг „Рисувателни тестове за диагностика и оценка на децата със СОП” и съвместно с родители започнаха попълването на „Дневник на Пътуването”.

Изключителен интерес представляваше за всички посещението на Световния музей за детско изобразително изкуство „Вселена” – Ксанти и срещата с художничката Лита Маврогени, посланик на ЮНЕСКО за Гърция. Преподаватели и ученици се докоснаха до древната гръцка култура в музея в Абдера.

Вирни се горе