Участниците от България в Международната олимпиада по астрономия затвърдиха доброто ниво на науката и образованието в страната ни

Участниците от България в Международната олимпиада по астрономия затвърдиха доброто ниво на науката и образованието в страната ни

Областният управител Недялко Славов участва в церемонията по награждаване на отличниците в XXI–та Международна олимпиада по астрономия, която се проведе за първи път в България, в курорта Пампорово, област Смолян.

Славов изказа специални благодарности към Министерството на образованието и науката, че събитието се е провело в Смолян, поздрави организаторите, научните ръководители и гостите на тържеството. „Провеждането на този форум е нещо грандиозно за Смолян и е събитие за нашата страна, което потвърждава добрите традиции и доброто ниво на науката и образованието.”

Той приветства участниците: „Скъпи участници, уверен съм, че дните прекарани тук са били приятни за вас и са оставили много положителни емоции, добри спомени, впечатления и приятелства.” Пожела им да бъдат все така любознателни, търсещи и успяващи, да достигнат висините, както в сферата на астрономията, така и в личностното си израстване, и всичко това да им носи удовлетворения и да ги стимулира за все по-големи постижения. „Родопите са готови винаги да ви посрещнат с гостоприемство и топлота! Успех!”, допълни в заключение областният управител Недялко Славов.

В XXI–та Международна олимпиада по астрономия се включиха 78 участника от 16 държави. От осемте българчета, седем взеха отличия – един златен, 2 сребърни и 4 бронзови медала, като златният медалист Бойко Борисов от Софийската математическа гимназия „Паисий Хилендарски” показа знания в сферата на астрономията, които го отличиха с най-висок брой точки сред всички 78 участника в олимпиадата.

Вирни се горе