Туристи се изгубиха в Девинско, отклонили се от маркирани еко-пътеки

Туристи се изгубиха в Девинско, отклонили се от  маркирани еко-пътеки

Два случая на изгубени туристи вчера в района на Девинско. В 16:37 ч. на тел. 112 е получен сигнал за изгубени хора в гората. Две жени на 32 и на 33 г. от гр.Пловдив, са се отклонили от маркирана еко-пътека в района на общ.Девин, път III-866 /Девин-Кричим/. Екип на РСПБЗН- Девин осъществи спасителните действия с помощта на въжета за построяване на парапети за преминаване през опасните места в гората.

В 20:54 ч. на тел. РЦ 112 е получен сигнал за изгубени хора в гората в с.Ягодина. Двама туристи – мъж на 31 години и жена на 30 години, двамата от гр.София, са се отклонили от маркирана еко-пъктека и са попаднали в трудно достъпна скалиста местност, от където не са могли да се придвижат безопасно. Екип на РСПБЗН- Девин е осъществил спасителните действия с помощта на четиризвенна сглобна стълба и спасително въже.

В двата случая туристите са се отклонили от маркираните еко-пътеки и са попаднали в скалисти местности и сипеи, от които не са могли нито да се върнат обратно, нито да продължат пътя си напред. Препоръчваме туристи, които не познават гористите райони да не се отклоняват от маркираните пътеки и при възможност за ползват планински водачи. Също така е важно да се проучи предварително маршрута и времето за преминаване, с оглед преценяване на началния час на тръгване, за да се избегне движение в гората в тъмната част на деня, предупредиха от полицията.

Вирни се горе