Туристи са блокирани в хижа край село Момчиловци

Туристи са блокирани в хижа край село Момчиловци

25 души, между които 8 деца и един диабетик, вече четвърти ден са блокирани от снега в местността Хайдушки поляни, община Смолян,съобщи БНР. Хората са пристигнали в петък в хижа “Четирите сезона” и засега все още имат отопление, но храната и водата им са на привършване. Хижата е на 2000 м надморска височина. Бедстващите очакват помощ от събота, като 17 пъти са се обаждали на тел. 112, само днес поне 5 пъти. Затрупаният път е 5-километров, а проблемната отсечка е от 200 метра, разказва една от блокираните в хижата – Елена Бояджиева.

По думите й отсечка от пътя до хижата, която е 4-5 км, не е почиствана от петък. “Храната вече привърши. Човекът, който е с диабет, няма инсулин. В Гражданска защита също сме звънели. Казаха, че са изпратени два трактора, за които ние нямаме информация дали са тръгнали да чистят изобщо”, каза още Бояджиева.

От Областната дирекция на МВР заявиха, че са получили сигнала вчера в 16 часа, почистващите трактори работят, но заради навяванията пътят се затрупва постоянно. Комисар Красимир Шотаров, шеф на областното управление “Пожарна безопасност и защита на населението”, обеща до края на деня да има положителен изход за бедстващите.

“Единственото, което се постави като въпрос, е да се съдейства по отношение осигуряването на пропускателна възможност на пътя, за да могат да се изтеглят с колите, тъй като най-вероятно хората са на работа от днес. Нашите служители са предложили, ако имат нужда от храна, вода, лекарства и каквото и да е било, незабавно да се отзовем и да осигурим необходимите неща. Те по категоричен начин са заявили, че нямат нужда от нищо подобно”, обясни Шотаров.

Той каза още, че е уведомена почистващата фирма, която с 2 трактора постоянно работи на пътя. “Ние ще им предложим да ги изведем с нашата техника”, каза още шефът на пожарната.

От ОД на МВР в Смолян уточняват, че е предложено на туристите да бъдат извозени от района с високопроходими автомобили, но те отказват и настояват да тръгнат с личните си коли, съобщи БТА.

В началото на януари при силните снеговалежи десетки туристи бяха блокирани в хижи в Ловешко, Троянско и Смолянско.

Вирни се горе