Църквата „Св. Николай” в Устово се подготвя за храмов празник

Църквата „Св. Николай” в Устово се подготвя за храмов празник

Има места, в които още с влизането усещаш прилив на сила, енергия, вяра и благодат. Места, за които мълвата за божиите чудеса се е разнесла толкова далече и събира хиляди миряни – вярващи, страдащи и търсещи божията благословия. Такова място е църквата „Св. Николай” в Устово. Сега тя се подготвя за своя храмов празник, който ще празнува на 6 декември – Денят на св. Николай Чудотворец. Празникът ще започне на 5-ти вечерта с Вечерня, а след нея ще бъде отслужен Акатист на Св. Николай Чудотворец. В неделя /6 декември/ от 9 часа в храма ще има празнична св. Литургия в чест на светеца Чудотворец, покровител на вярващите.

Църквата е построена в далечната 1836 година. Големият родопски краевед Стою Шишков пише, че е скрит под земята, за да не се вижда, с малки прозорци. Едва през 1884 година храмът е ремонтиран и е в този вид, в който ние днес го виждаме. Вече повече от 10 години в него служи младият свещеник отец Васил Маджаров.

Църквата „Свети Николай” в Устово се слави със своето въздействие върху вярата на човека, с това, че лечебната й сила е еднаква за хора от всички религии. Не само от града, а от всички краища на региона, от съседните села идват тук с надежда, прекрачват храма с молитви за здраве и успех. И ги получават. Вълнуващ момент е пренощуването в храма, особено в ноща срещу Никулден.

В навечерието сме на храмовият празник на църквата „Св. Николай”. Денят, в който отново стотици вярващи ще дойдат в църквата, за да почетат светеца, ще повярват в силата на чудодейната икона на св. Николай, която се намира в храма и ще отправят горещите си молитви за здраве и благоденствие, а след това ще очакват своето чудо. А то ще се случи при всички случаи, ако имаме дълбока вяра, смирение и търпение и ако можем да го усетим с душите си, защото чудото съществува, но всеки го разбира по своя си начин.....

Вирни се горе