Севдалин Чандъров спечели делото за родителските права над дъщеря си

Севдалин Чандъров спечели делото за родителските права над дъщеря си

Севдалин Чандъров e всеотдаен баща, който сам е отгледал детето си и който бе на ръба на отчаянието заради невъзможността да се пребори за родителските права над 6-годишната си дъщеричка.

Преди дни златоградският районен съд присъди родителските права на Севдалин Чандъров. Неговата история е на път да се превърне в съдебен прецедент, коментира Би Ти Ви.

Цели 4 години Севдалин се грижи за детето си сам. Съпругата му Вероника Петку го напуска и заминава в чужбина. Преди няколко месеца съдът й даде родителските права. Според личния лекар на детето и психолог 6-годишната Жасмина е силно привързана към татко си.

„Провела съм няколко срещи с детето, от които се вижда, че то не желае да се среща с майката. При моите въпроси: „Каква е причината?" – „Ами, тя говори само за подаръци…" Силна привързаност проявява към близките от страна на баща си. И мога да кажа – болезнена привързаност към баща си, само за това говори", разказва психологът Румяна Стоянова от Центъра за обществена подкрепа в град Неделино.

„Ами, да, детето беше с двустранна пневмония. Тогава бащата отиде в отделение за лечение с детето. Майката замина за Испания. Тя нито веднъж не се е обадила да пита как е детето, добре ли е, здраво ли е, болно ли е, грижат ли се за него, хранят ли го, къпят ли го, такива неща", обясни и личният лекар на Жасмина в Неделино д-р Милка Любомирова.

Преди броени дни нови обстоятелства преобърнаха напълно делото за родителските права. Районният съд в Златоград разпореди 6-годишната Жасмина да остане в България при баща си. Причината са драстични разминавания между твърденията на майката и проверка в социалните служби в румънския града Калъраш.

„От там беше потвърдено, че майката е излъгала, че се намира в република Румъния и е заминала с трудов договор за работа в Испания", допълни бащата на Жасмина Севдалин Чандъров.

Според социалния доклад на румънските социални служби седемчленното семейство на Вероника Петку живее в двустаен апартамент, а не в тристаен, както тя твърди. „Двустаен апартамент, в който живеят майката и бащата на моята бивша съпруга, нейните две сестри с техните съпрузи и едното им внуче", допълни бащата.

Новината за оставането на Жасмина в Неделино се посреща с радост и облекчение в малкото родопско градче. И най-развълнувани са Жасмина нейният татко. „Обичам си тати и никой не искам", категорично е момичето.

„Много сме радостни и щастливи от развитието на събитията в полза на нашия съгражданин, защото нашата радост идва и от това, че все пак той е баща… А много рядко бащите тръгват да защитават своите деца – проявяват такава загриженост към детето, което е и пример за останалите в нашия град", коментира съгражданинът им Румен Чафъдаров.

„Щастлива съм, защото за първи път се случва в България някой да печели дело, и то баща! Радвам се, че остана българско дете в България да учи и да се развива. Гордея се, че детето остава в моя клас, защото тя се справя чудесно с нещата, които трябва да се вършат в училище", сподели и класният ръководител на Жасмина Румяна Караиванова.

Предстои делото да бъде обжалвано в Смолянския окръжен съд. Макар и временна, победата на Севдалин Чандъров дава надежда на много български бащи, че няма да бъдат дискриминирани от българските съдилища по полов признак.

Вирни се горе