Троен празник в Смолян - Гергьовден, Неделя на Самарянката и 160 години на храм „Св. Георги Победоносец“

Троен празник в Смолян  - Гергьовден, Неделя на Самарянката и 160 години на храм „Св. Георги Победоносец“

Чудно съвпадение се случи на 6 май т.г. в Смолян. Храм „Св. Георги Победоносец“ отбеляза своята 160-годишнина, отпразнува светията-покровител и почете Самарянката, срещнала Христос при кладенеца и последвайки Го съдбоносно, приела завинаги „живата вода“.

Светата празнична Литургия в храма бе възглавена от архиерейския наместник Негово Високопреподобие архимандрит Висарион. В съслужение бяха секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, председателят на храма свещеник Георги Атанасов и църковният хор с диригент презвитера Юлияна Атанасова. А техни помощници – иподякон Илия и четец Любомир. Гости на празника бяха хористи от храм „Св. Неделя“. Осветени бяха донесените многобройни хляб и пити за здраве.

Архимандрит Висарион прочете от Евангелието изключително вълнуващия и поучителен разказ за срещата на Иисус Христос със Самарянката при кладенеца. Жаден, Иисус й казва: „Дай Ми да пия!“. След като чул отговора, че няма почерпало и как юдеин ще иска от нея да пие, като е от самаряните, които почитали само Мойсеевото петокнижие и клонели към идолопоклонство, Той й казва: „Да би знаяла дара Божий, и кой е Оня, Който ти казва: дай Ми да пия, ти сама би изпросила от Него, и Той би ти дал вода жива.“ Кратко и силно! Самарянката усетила небесната сила, веднага схванала за каква жива вода говори Той – Христовото благовестие, Месията, когото всички очаквали, дава вода за вечен живот! В пълна хармония с последвалите след нея Христа, които въздигнали духа си и се прославили като светци.

Както и св. Георги – учейки се от Божието слово и по примера на Неговия Син, жертвал живота си и станал Победоносец.

За покровителя на храма и образа му на безстрашен мъченик за вярата разказа на присъстващите в храма иконом Запрян Шиков. Св. Георги е роден и живял през трети век в Кападокия, пострадал по времето на римския император Диоклетиан. Още млад бил въздигнат за началник на легион, впечатлявал с ум и красота, с храброст. Непоколебим във вярата си, той неотстъпил пред императора, който гонел християните и… пострадал. Последвали различни мъчения, включително и в яма с вар. Преди да бъде посечен с меч и обезглавен, чул Господ да му казва: „Дердай, Георги, аз съм с теб!“ Мощите му почиват в Палестина. Иконом Запрян Шиков призова Св. Георги да пази енорията и целия град. Той посочи и важността на благолепния храм, който отбелязва 160 години. Съграден е по време на робството с вяра, доброволни средства и труд на тогавашни първенци и жители на Смолян. В памет на Светеца-Победоносец и за утеха на вярващите.

Архиерейският наместник архимандрит Висарион се обърна към множеството за празника и преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай, който пожелава на всички здраве, мир и благоденствие.

От свое има и от името на събратята си Негово Високопреподобие препоръча да живеем във вярата, да крепнем в надеждата и да пребъдваме в любовта. Той благодари на църковния хор и диригентката Юлияна Атанасова за ангелогласното пеене и призова Св. Георги да укрепява силите им, да им дава здраве, та все така да служат единно в църквата.

Архимандрит Висарион специално се обърна към енорийския свещеник Георги Атанасов за именния му ден, прегърна го братски и му пожела Божия закрила. Поздрави и всички именници и всички миряни в храма, като им пожела мир и здраве в семействата. По стародавна традиция последва водосвет и Лития с иконата на Св. Георги около храма. На всички бе раздаден благословен обяд.

Празникът завърши с три пъти възвестяване от архимандрит Висарион на победния поздрав: „Христос Воскресе!“ и три пъти с отговора на богомолците: „Воистину Воскресе!“ Храмът се изпълни с песнопението „Многая лета!“

Росица Примовска

Вирни се горе