Трима учители са удостоени с почетното отличие „Неофит Рилски”

Трима учители са удостоени с почетното отличие „Неофит Рилски”

По повод честването на 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост Министерството на образованието, младежта и науката присъжда почетното си отличие – грамота „Неофит Рилски” на трима преподаватели от Смолянска област. По предложение на РИО – гр. Смолян, с наградата за принос в развитието на българското образование се удостояват Мариана Тодорова Момова – старши учител по математика в СОУ „Христо Ботев” – гр. Девин, Диана Александрова Димитрова – директор на ОУ „Стою Шишков” – с. Търън и Живка Леонова Караманолова – главен учител в начален етап в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян.

Номинациите са направени с решения на педагогическите съвети на съответните училища и в предложението си до министъра на образованието, началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски излага следните мотиви:

Мариана Момова е дългогодишен учител по математика в СОУ „Христо Ботев” – гр. Девин. Работи всеотдайно за авторитета на учебното заведение, подготвя и в извънучебно време своите ученици за олимпиади и състезания. Извела е доста випуски и много от бившите й ученици вече са успешни математици, учители, инженери, лекари, стоматолози – успешно реализирани млади хора. Учителката има собствен стил на работа по предмета, който предава на по-младите колеги от училището и областта, чрез различни публични форуми. Непрестанно следи съвременните тенденции в развитието на математическото и природонаучно образование и световните постижения в областта на математиката. Използва в пряката си работа с учениците интерактивни методи на преподаване и обучение.

Диана Димитрова работи в системата на средното образование от м. септември 1987 г. като учител по български език и литература и руски език. От м. февруари 2001 г., след спечелен конкурс, е директор на ОУ „Стою Шишков” – с. Търън, община Смолян. Училището има високи резултати на национални и регионални външни оценявания, вътрешни оценявания, регионални, национални и международни конкурси и състезания. Това се дължи на стратегически планираната от г-жа Димитрова адекватна квалификационна дейност с учители и родители, насочена към преодоляване на конкретни дефицити по предмети и паралелки, както и към активно гражданско образование и възпитание на учениците. Директор с висока научна, методическа и педагогическа подготовка, активен общественик в село Търън и община Смолян, радетел за привличане на партньори на училището, Диана Димитрова разработва и реализира в екип с колегите си, родителите, училищните настоятели и неправителствени организации различни проекти и програми за развитие на училището.

Живка Караманолова е дългогодишен начален учител и главен учител в ОУ „Иван Вазов” – гр. Смолян, педагогическият й стаж по специалността е 30 години. Г-жа Караманолова проявява отговорност, инициативност и умения за работа в екип. Има изградени организационни и управленски умения. От учебната 2011/2012 година е координатор на учителите от начален етап в Асоциацията на учителите по БЕЛ-Смолян, както и член на управителния съвет в Съюза на математиците в България – Смолян – координатор начален етап. Тя е дългогодишен базов учител към ПУ „Паисий Хилендарски” – от 1987 година до днес. Проявява целенасоченост и изградена методическа и педагогическа системност в работата си като преподавател и наставник на студентите. В работата си използва съвременни интерактивни и иновационни методи, уроците в „Класната стая на бъдещето” са свързани със съвременните форми на преподаване на електронно съдържание по предмети. Много умело направлява протичането на часовете, поддържа устойчиво вниманието на учениците, създава обстановка за творческо мислене. Почетното отличие „Неофит Рилски” ще бъде връчено на наградените по време на тържествата за 24 май от кметовете на общините Смолян и Девин.

Вирни се горе