Три институции участваха в акция по събаряне на рушаща се къща в Смолян

Три институции участваха в акция по събаряне на рушаща се къща в Смолян

Събориха стара и опасна къща на улица „Превала” в Смолян. Опасната сграда тази сутрин е започнала да се руши, заплашвайки преминаващите по улицата хора и автомобили, както и собствениците й, настанени във фургон пред сградата. Веднага е подаден сигнал на телефон 112, откъдето е изпратен екип на „Гражданска защита”, който да обезопаси района и да недопуска влизане в рушащата сграда. По нареждане на община Смолян екип с техника от почистващата фирма „Титан Клинър” и със съдействието на спасителите от „Гражданска защита” събориха сградата. Операцията по премахване се ръководеше от екип на община Смолян. Присъстваха и специалисти на електроснабдителното дружество EVN, които бяха повикани, за да прекъснат електричеството, ако се наложи.

Старата къща е в окаяно състояние от години. Тази зима обаче се пречупва стара върба, която разбива покрива на сградата, а валежите след това са я доразрушили. Въпреки, че собствениците са имали няколко предписания за обезопасяване на обекта, заради липса на средства не са предприели мерки, което наложи принудително събаряне. Разчистването на отломките трябва да извършват собствениците. Жителите на квартала благодариха на община Смолян за реакцията и обясниха, че досега са се страхували, когато преминават близо до обекта, обясниха от Титан.

В момента екипите оглеждат и стара сграда на улица „Червена скала” в смолянския квартал „Каптажа”. Заради дъждовете от миналата седмица старата постройка е започнала да се руши. Ако е възможно, най-вероятно отново ще се изпрати техника, която да събори по най-безопасен начин съоръжението.

Вирни се горе