Токов удар от неизправна бормашина уби 14-годишно момче в доспатското село Црънча

Токов удар от неизправна бормашина уби 14-годишно момче в доспатското село Црънча

14-годишният Антон Адамов от доспатското село Црънча бе убит от токов удар при работа с бормашина.

Инцидентът с ученикът от осми клас от ОУ „Н.Вапцаров” – с.Црънча, община Доспат попари цялото село. Злополуката се случила в работилницата на баща му до семейната къща, където младежът започнал да ремонтира мотора си, за да бъде готов за пътуване през хубавите пролетни дни. Ремонтната дейност била свързана с използването на бормашина.

По време на инцидента братчето на момчето /в трети клас/ се е намесило и отишло да спира тока, но кагато се върнало било късно. Осмокласникът бил изключително скромен ученик, с авторитет сред учениците си, изряден – за образец. Най-много му се отдавали техническите дисциплини, най-добър бил по информационни технологии, със сълзи на очите разказваше г-н Делибашев, учителят му по предмета. Всички ученици са в шок и държаха в ръчичките си набрани кокичета. „Децата се бяха събрали в една класна стая, плачеха и не мърдаха”, разказва Любомир Бозов, един от учителите в училището. Той допълва, че осмокласникът решил да си стяга мотора за лятото и почнал да го ремонтира, но явно технически проблем в бормашината е предизвикала тия последствия.Антон е щял да навърши 15 години само след 21 дни.

Селото не помни друг такъв инцидент от далечната 1979 година насам, когато отново има трагичен случай, но с момиче на 15 години.

Със заповед на Кмета на Община Доспат Антим Пържанов, съгласувана с началника на РИО – Смолян дните до края на седмицата са обявени за неучебни. „Невъзможно е да има учебен процес, никой не е в състояние да провежда часове в училището”, сподилиха просълзени педагозите от училището. Всички скърбят за ученика – ученици, родители, учители – цялото село. Трагедията е голяма.

Вирни се горе