Тема по „Заточеници” на Яворов се падна на матурата

Тема по „Заточеници” на Яворов се падна на матурата

Нормално и без сътресения преминаха днешните изпити „две в едно” – матурата по български език и литература и националното външно оценяване по български език и литература в 7 клас.

Общо 1073 зрелостници, от допуснатите 1088, в Смолянска област се явиха на матурата. Това е един много висок процент – почти 100, на явилите се на държавен зрелостен изпит, коментира началникът на РИО – Смолян Иван Муцевски. Навсякъде условията за явяване и начало бяха спазени, а най-късно обявеният час за начало бе 8.29 часа. Изпитът продължи 4 астрономически часа, а за явяващите се ученици със специални образователни потребности продължителността бе 6 часа.

Матурата бе под формата на тест с 40 въпроса и носи максимално 70 точки. Имаше въпроси с един верен от 4 възможни отговора, както и такива със свободен отговор. Последната 41-ва задача беше създаване на текст до 4 страници по дадена творба или откъс от нея. Максималният брой точки е 30. Тестът бе генериран рано сутринта чрез компютър от 11 милиона възможни комбинации, а втората част – за създаване на текст – от 30 формулирани теми. Темата, върху която зрелостниците писаха есе или интерпретативно съчинение, бе “Изгубената родина в стихотворението “Заточеници” на Пейо Яворов”.

В 10 часа започна и изпитът на седмокласниците по български език и литература, на който се явиха 935 ученици, сред тях и 12 деца със специални образователни потребности, които покриват държавните образователни изисквания. От неявилите се на първото от задължителните национални външни оценявания 40 са ученици със специални образователни потребности и само 14 пропуснаха изпита по здравословни или други причини. Изтегленият вариант, по който работиха седмокласниците, е ВАРИАНТ 2 от три възможни. Първият модул, който е задължителен за всички ученици, съдържаше тест с 25 въпроса – със затворен и свободен отговор. Максималният брой точки от него е 65, а времето за работа – един астрономически час. Вторият модул бе особено важен за кандидат-гимназистите. Учениците трябваше да пишат преразказ върху непознат текст от името на герой в рамките на 90 минути. Тази част на изпита носи максимално 35 точки. Дали да се явят на втория модул седмокласниците можеха да решат и в момента на изпита. Такова решение, от явилите се 935, взеха общо 647 ученици в цялата Смолянска област. Те писаха и преразказ върху непознат текст. Задачата бе да се прочете текстът и да се преразкаже от името на артилериста в разказа „Акулата” от Лев Толстой. Изпитите приключиха около 13 часа, когато в Регионалния инспекторат по образованието започна работата на две комисии за прием и засекретяване на запечатаните анонимни писмени работи и цялата документация. Писмените работи на зрелостниците ще отпътуват за София, където ще бъдат проверени от специално назначена от министъра на образованието Национална изпитна комисия. Резултатите от матурата ще станат ясни до 10 юни. МОМН допълнително ще обяви интернет адрес, където всеки зрелостник ще може да провери оценките си по ЕГН и входящ номер. Писмените работи на седмокласниците ще се проверят от Областна изпитна комисия и трябва да се обявят до 4 юни.

Вирни се горе