Тържествено откриване на академична година във физико-технологичния факултет към ПУ „Паисий Хилендарски”

Тържествено откриване на  академична година във физико-технологичния факултет към   ПУ „Паисий Хилендарски”

С постановление № 179 от 21 август 2017 г. Техническият колеж – Смолян и Физическият факултет в структурата на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ се преобразуваха във Физико-технологичен факултет. Тъй като обучението в новообразувания факултет е базирано в Пловдив и Смолян, тържественото откриване бе на 29 септември 2017 г в Пловдив, а на 30 септември 2017 г. в гр. Смолян. Гости на събитието в Смолян бяха представители на Област Смолян, Община Смолян, на бизнеса и смолянската общественост, приятели и близки на първокурсниците. Академичния праг във Физико-технологичния факултет в Смолян прекрачиха първокурсници, приети в пет специалности: „Хардуерни и софтуерни системи”, „Компютърни и комуникационни системи”, „Автомобилна техника”, „Машиностроителна техника и технологии” и „Електроенергийна техника”. Те бяха приветствани от заместник декана доц. д-р Силвия Стоянова, която ги поздрави за избора им на специалност и висше училище и ги посъветва да бъдат последователни и упорити в действията си. Тя изрази благодарност към всички държавни институции, фирми и бизнес-партньори за подкрепата и съпричастността при осъществяването на идеята за създаването на факултет, в който да се обучават инженери според потребностите на региона. Димитър Кузманов прочете поздравителен адрес от името на г-н Славов. В него областният управител пожелава на студентите да са усърдни, да черпят знания, които да използват и да надграждат в бъдеще.

Ангел Добриков – гл. експерт „Образование” в община Смолян поздрави присъстващите от името на кмета на Община Смолян с началото на академичната година и им пожела удовлетворение от труда и успех на новия Физико-технологичен факултет.

Доц. д-р Русалена Пенджерова, заместник директор на Филиал Смолян към ПУ „Паисий Хилендарски” пожела на преподавателите творчески сили и енергия през новата академична година, а на студентите да не търсят готови отговори, а различните пътища към тях, да разгърнат духа си и да вървят към нови хоризонти.

През миналата учебна година с любезното съдействие на Регионално сдружение на научно-техническите съюзи Смолян беше обявен конкурс за най-добра дипломна работа. Актуалност и значимост на темата, приложимост на получените резултати бяха критериите, по които компетентно жури оцени защитените дипломни проекти през редовната сесия. Г-жа Надежда Митева от Регионално сдружение на научно-техническите съюзи Смолян връчи грамоти и парични награди на отличените работи. Милена Бундева, която бе отличена на първо място, благодари за предоставената й награда, благодари на преподавателите си от вече бивш Колеж за тяхната всеотдайност и търпение в процеса на обуч ението й и помощта им да се изгради като специалист. Тя и много от завършилите професионални бакалаври продължават обучението си в новообразувания Физико-технологичен факултет. Всеки първокурсник получи и първия си студентски документ – студентската книжка.

Емоцията от началото на новата академична година е наситена с очаквания и усещането за много отворени врати. Всички присъстващи си пожелаха на добър час през новата академична 2017-2018 година.

Вирни се горе