Там, където жените са пастири: музиката опазва шведските овчарки от хищници и мистични сили

Там, където жените са пастири:  музиката опазва шведските овчарки от хищници и мистични сили

В Северна Швеция пастирството е и женско занимание. Пастирките пасат стадата си сами в горските местности и единственият начин, по който се предпазват от опасности, е музиката, защото те не носят оръжие като мъжете, разказват двете изследователки на народните традиции Лена Бергилс и Анна Вестман от регионалната организация „Асоциация за културен пейзаж“. Двете представителки на своята страна гостуваха на Регионалния исторически музей в Смолян по повод откриването на международната изложба за европейското наследство на овцевъдството „Иманье без довършуванье“ и участваха с доклад в уъркшопа по темата в Златоград в рамките на европейския проект „CANEPAL“. Женската музика в планинските райони на Швеция има далечни исторически корени, тя е основен фактор за изграждането на характерна култура на местните общности. Пастирската музика принадлежи на уникален акустичен пейзаж и е родена от връзката между овчаря и неговите животни. Използваните инструменти рог и овчарска флейта изпълняват разностранни функции. Звукът на рога се използва за комуникация – за предаване на информация на далечни разстояния, тъй като отеква в планинските склонове и се чува на 5 километра. Втората функция е от жизнено важно значение, защото е свързана с опазването на живота на пастирките – чрез музика се сплашват и отблъскват хищниците, които могат да нападнат добитъка и хората. Музиката защитава и от злите свръхестествени сили, за да не реализират своите пакостливи намерения. Според съществуващите вярвания шведските гори са пълни с тролове и други магически същества, които също имат свой добитък и се стремят да го увеличават като примамват стадата на хората. В местния фолклор се разказват много истории за сблъсъци и опасни срещи със свръхестествени същества, които могат да се държат на безопасна дистанция чрез музика. Следващата функция се свързва с въздействието върху другата горска фауна – дивеч, прелитащи птици и дори рояци насекоми.

В Швеция има изградена култура за комуникация между хората чрез музика и това е било много важно. Много често човешкият глас чрез специална вокална техника се е използвал за изпращане на сигнали. Вокалната техника е била разработена във високия регистър с прости, изчистени тонове. Често общуването по този начин се е индивидуализирало чрез импровизации от творчески личности. От Средните векове са наследени отделни песни за различни случаи и поводи. Една е песента, когато жената се намира в гората и привиква овцете, друга е мелодията, когато ги прибира за доене. В зависимост дали се отглеждат крави, кози или овце песните са изкристализирали в различаващи се звукови форми спрямо съответния вид животни.

В днешно време тези функции са изгубили своето значение в ежедневието. Все още са запазени някои детски песни. От Асоциацията за културен пейзаж , в която участват Лена Бергилс и Анна Вестман, преди 11 години са започнали работа по проект за запознаване на млади хора с това културно народно наследство. Обучавали са ги да свирят и изпълняват народните песни и по какви поводи те се използват. Организирали им срещи с професионални певци, от които да черпят непосредствен опит. Участниците били силно заинтригувани от тези занимания. Когато приключил проектът, младежите искали да продължават да се занимават, въпреки че усвояването на тези знания е трудно, защото е нужно професионално обучение.

Двете изследователки са обнадеждени, че има бъдеще за предаването на музикалните традиции, танците, песните – едно знание, което е не само от регионално и национално значение, но представлява и световно богатство в своето многообразие. Самите те се опитват по всякакъв начин да допринесат за съхраняването на това културно наследство и търсят финансови възможности да продължават работата в тази насока. Лена Бергилс сама се учи да изпълнява женските пастирски мелодии на овчарска флейта и демонстрира това на семинар в Златоград и на откриването на тематичната изложба за овчарството и пастирския живот в Европа „Иманье без довършуванье“ в Регионалния исторически музей в Смолян. Лена Бергилс предостави експонати за изложбата – музикални инструменти от своята лична колекция.

РИМ “Стою Шишков” – Смолян

Вирни се горе