Свлачище блокира хора в къща в Смолян

Свлачище блокира хора в къща в Смолян

Община Смолян започва укрепване на свлачището, активирано от проливните дъждове, съобщиха от администрацията

Градината на къщата на Петканови се срутила на входа на къщата на семейство Данчеви. Скат с градина под 3-етажна къща в Смолян се срути след силните порои в понеделник вечерта и едва не уби хора. Подпорните стени на стръмния скат поддали сутринта и цялата градина на 3-етажната къща на семейство Петканови в Смолян паднала до къщата отдолу. От каменните подпорни стени са срутени около 25 м., пише “24” часа. Камъните и пръстта затиснали входа на къщата отдолу на семейство Данчеви, които 2 часа не могли да излязат, блокирани вътре.

“За щастие, няма жертви, по това време и аз, и комшията отдолу сме в градините. Бях станал и щях да храня кокошките, когато чух страшен шум. Мислех, че е гръмотевица. Когато излязох на терасата, видях, че цялата градина е отдолу. Добре, че не е имало хора”, каза Петканов. Семейството му се моли от дъждовете къщата, в която живеят петима души, да не се напука.

Веднага след сигнала е направен оглед на свлачището. Днес беше изпратена техника, с която се извършват укрепителни действия, за да не се увеличи процеса по свличане на терена. Очаква се становище на специалисти за мащаба на свлачището. Община Смолян се обръща и с апел към Комисията по бедствия и аварии да бъде осигурено финансиране за укрепването на свлачищния район.

Вирни се горе