Свитъчета със стихове на Ботев раздава НЧ „Светлина” в Момчиловци

Свитъчета със стихове на Ботев раздава НЧ „Светлина” в Момчиловци

Свитъчета със стихове на Ботев са подготвили от НЧ „Светлина 1925” с. Момчиловци. Утре, на 6 януари, те ще бъдат раздадени на хората, дошли да споделят Богоявленския ритуал по хвърлянето на кръста в т.нар. „Шадраван” на селото. Това съобщи секретарят на читалището Васка Мавродиева.

„Така ще бъде отбелязана 168-та годишнина от рождението на гениалният поет и революционер, на един от най-великите българи за всички времена”, каза Мавродиева. Благодарение на читалището в Момчиловци хората ще си припомнят отново стихове като „Борба”, „Обесването на Васил Левски”, „Майце си”, „На прощаване”, „Елегия”, „Към брата си”, „Хаджи Димитър” и други.

„Когато подготвяхме свитъчетата с колежката Антония Велева – библиотекар в читалището, четохме стиховете на глас и стигнахме до извода, че е добре всички – и по-възрастните, и по-млади, и деца, да се връщаме отново и отново към творбите на Ботев, да ги препрочитаме, защото са много актуални и днес.

Иван Вазов, Христо Ботев, Васил Левски…, техните произведения, техните обръщения към народа са толкова поучителни. Смятам, че когато ние искаме да променим себе си, своето съзнание, своите действия и постъпки, то техните творби биха ни помогнали много”, каза още Васка Мавродиева. По повод годишнината от рождението на поета и революционера, читалището в Момчиловци е подготвило и специален кът с книги от и за Христо Ботев.

Вирни се горе