Световният ден на книгата бе почетен и в Златоград

Световният ден на книгата бе почетен и в Златоград

На 23 април Златоград отбеляза Световния ден на книгата и авторското право Идеята за Деня произхожда от Каталуния, където на тази дата честват Свети Георги и всяка продадена книга е съпровождана от цвете, а книжарниците изнасят книгите си за един ден на тротоара.

Идеята на този ден, посветен на книгата и авторското право, е да се насърчат повече хора да открият удоволствието от четенето, като едновременно с това изразят уважението си към онези, които създават една книга. За седма поредна година библиотеката при ОНЧ „Просвета-1908” отбелязва 23 април –Световен ден на книгата и авторското право. Началото бе поставено през 2006 г., когато Министерство на културата, Асоциация „Българска книга” и Съюзът на библиотечните работници, инициираха първата Национална кампания „Четяща България”. От тогава датира организирането на Маратон на четенето от библиотеката през този ден. Тази проява ежегодно се обогатява и допълва. Партньори в тези прояви на златоградската библиотека са : Издателство ”Фют”, Издателска къща „Анубис” , Издателство „Булвест 2000” и „Егмонт България”.

В Златоград целия ден бе изпълнен с много творчески прояви, настроение и красиви емоции. Тазгодишният Маратон започна с децата от ЦДГ „Снежанка”. Ученици от ОУ „Васил Левски”, Златоград прочетоха приказки на най-малките, а те рецитираха стихотворения за книжката, представиха етюди на слънцето и книгата. Интересно се вписаха в празника и децата от ЦДГ ”Радост”, които се надпреварваха да разкажат своята приказка, да кажат своето стихче. Децата получиха като подарък от издателство „Фют” и своята първа книжка. Денят на книгата и авторското право бе отбелязан и от децата от Център за обществена подкрепа и Дневен център за деца с увреждания с красива изложба „Приказките през погледа на децата”.

Вълнуваща бе и проявата на златоградски първокласници, които споделиха, че по-хубаво от родното слово няма, когато е прочетено с любов и желание. Много усмивки и настроение донесе и четенето на различни езици, в което участие взеха ученици от СОУ „АНТИМ І”. На немски и английски език участници прочетоха стихове – лично творчество. В кино „Фокус” третокласниците от ОУ „Васил Левски”, Златоград имаха вечер на народното творчество под надслов „Да обичаме приказките”.

Присъстваха и учениците, поставили началото на традицията за провеждане на Вечер на приказките, които тази година са абитуриенти. Те поздравиха своите малки приятели и техните преподаватели ,които продължават и обогатяват тази прекрасна идея.Голямата зала на читалище „Просвета” се оказа тясна да побере всички желаещи да видят и усетят на живо фолклорните изпълнения на танцова група „Мераклийче”. С техния концерт се откриха тържествата по случай 160 години светско образование в Златоград и 160 години юбилей СОУ „АНТИМ І”, които чествания са под патронажа на кмета на община Златоград и народния представител в 41 народно събрание г-н Недялко Славов.

Вирни се горе