Стартира акция "СВЕТЛИНА”,глобите са до 150 лева

Стартира  акция "СВЕТЛИНА”,глобите са до 150 лева

От 01.11.2012г. стартира традиционната операция на полицията

През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно за ПТП с пешеходци. Аварийноста нараства, като относителният дял на загиналите пешеходци нараства до 30 % от всички убити при ПТП. Тази тенденция вече се откроява от началото на месец октомври. Увеличават се злополуките и поради неизправни и нерегулирани фарове, съчетано с неправилното движение на пешеходци по тъмно. Друг негативен фактор е липсващото или недостатъчно улично осветление в населените места, включително и на най-уязвимите участъци, пешеходни пътеки и кръстовища, отсъствие на хоризонтална маркировка в населените места и извън тях. Основна предпоставка е намалената светла част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението на МПС и пешеходци във вечерните и сутрешните часове, по тъмно. Значителна част от МПС са с нерегулирани и неизправни светлини, двуколесните превозни средства, селскостопанска техника и каруци най-често са с липсващи или неефективни светлоотразители. Участниците в движението не познават достатъчно и подценяват рисковите фактори от намалената видимост.

През последния есенно-зимен период (01.11.2011г.- 01.03.2012г.) на територията на област Смолян са регистрирани общо 294 пътнотранспортни произшествия. От тях тежки са 18 с трима убити и 21 ранени участници в движението. През предходния есенно-зимен период (01.11.2010г.-01.03.2011г.) на територията на област Смолян са регистрирани общо 244 пътнотранспортни произшествия. От тях тежки са били 25 с 30 ранени участници в движението, убити при ПТП за периода е нямало. Най-чести причини за възникване на пътнотранспортни произшествия през изминалия есенно-зимен период са били: 1) шофиране с несъобразена скорост с пътните условия; 2) навлизане в насрещното движение; 3) отнемане предимство на пешеходец; 4) други нарушения на водачите.

С цел ограничаване предпоставките за тежки ПТП през есенно -зимния период с рисковите групи участници в движението /пешеходците, водачите с лисващ практически опит за движение при есенно-зимни условия, управляващите неподготвени за сезона и с неизправни осветителни системи автомобили/, и поради необходимостта от насочване вниманието на водачи и пешеходци към специфичните рискови фактори за пътни злополуки, за времето от 01.11.2012 г. до 20.11.2012 г., включително, в страната ще се проведе традиционната операция на полицията “АКЦИЯ “СВЕТЛИНА”.

По време на акцията ще се извършва активен контрол на изправността на осветителните системи и сигнализацията на пътните превозни средства, включително и на велосипеди, превозни средства с животинска тяга, селскостопанска техника и др., както и спазването на задължението по ЗДвП от страна на велосипедистите да носят светлоотразителни жилетки в тъмната част от денонощието, извън населените места и при намалена видимост. При контрола ще се взема отношение към водачите, които се движат с включени допълнителни светлини за мъгла, без да е налице намалена видимост, снеговалеж, дъжд или други подобни условия. Ще се извършва активен контрол за спазване на правилата за безопасно пресичане от пешеходците и за отдаване на предимство на пешеходците от водачите на пешеходните пътеки, като се налагат ефективни санкции. По време на акцията и през целия есенно-зимен период ще се извършва засилен контрол за технически неизправности на МПС, създаващи предпоставки за ПТП при есенно-зимни условия /износени гуми, неизползване вериги за сняг при въведено задължение/ и ще се взема отношение с налагане на санкции по ЗДвП.

Съвместно с представители на общините и кметствата ще се извърши оглед на уличното осветление в населените места и ще се изготвят предписания към съответните ръководства на органите на местното самоуправление за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа с повишена опасност за ПТП с пешеходци – улични отсечки, райони на спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки, кръстовища, подлези. Ще се извърши оглед на повредите на пътните платна, липсващата и неизправна вертикална сигнализация и хоризонтална маркировка, създаващи реални предпоставки за ПТП, и ще се изготвят предписания за отстраняване на повредите и сигнализиране на местата с най-голяма опасност за ПТП през есенно-зимния период.

► Припомняме санкциите, които се налагат за различните нарушения според Закона за движение по пътищата: за износени гуми – 50 лв за липсващи или неизправни светлини- от 50 до 150 лв за движение на МПС без включени светлини – до 20 лв

  • за неизправни чистачки – 20 лв

  • за неспазване на въведено ограничение за използване на вериги против буксуване – 20 лв.

Вирни се горе