СУ " Св. св. Кирил и Методий" в Смолян ще работи по образователна програма за съдебната власт

 СУ " Св. св. Кирил и Методий" в Смолян ще работи по образователна програма за съдебната власт

Едно от най-големите училища в Смолян „Св. св. Кирил и Методий“ тази година е партньор по образователната програма за съдебната власт по Споразумението за сътрудничество между ВСС и МОН,

В Административен съд – Смолян се състоя среща между Председателя на Административен съд – Смолян и ръководството на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Смолян – училище – партньор по образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие“, на която бе обсъдена план-програма на предстоящите занятия.

Програмата предвижда на 27.02.2017 г. учениците да се срещнат с първия си лектор – Председателя на съда Игнат Колчев, по темата „Съдебна система в Република България“. Те ще бъдат запознати със структурата на съдебната система, функциите на съдебната система, разделението на властите според Конституцията на РБ и Върховният административен съд и административните съдилища като част от съдебната система в България.

За трета поредна година Висшият съдебен съвет, съвместно с Министерство на образованието и науката, ще проведат образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Върховният административен съд и всички административни съдилища на територията на Република България са партньори в тази Образователна програма. В изпълнение на Споразумението за сътрудничество между ВСС и МОН, Административен съд – Смолян избра да работи с 10а и 10б клас от СУ „Св. св. Кирил и Методий“ гр. Смолян.

По утвърдена вече традиция, краят на обучението ще бъде отбелязан на „Деня на отворените врати“, когато ще се проведе симулативен процес по административно-наказателно дело.

Вирни се горе